Nyhetssammandrag onsdag 31 augusti 2022

Publicerad 2022-08-31

50 fartkameror stulna och förstörda, två svenskar döms till långa fängelsestraff i Iran, nio män åtalas i fall med koppling till Adriana-mordet, fler personer anhållna efter påskupploppen och ungdomar misstänkts för ringa narkotikabrott efter svampjakt.

50 fartkameror stulna och förstörda. Eva Lundberg, nationell samordnade för trafiksäkerhetskameror hos Trafikverket, berättar att fartkameror blivit uppbrutna och att innehållet stulits. Hon har aldrig varit med om något liknande.
– Att de blivit vandaliserade kan vara hänt, men då har det varit mera att man förstört på utsidan av skåpet.
Varje kamera kostar 250 000 kronor att återställa.
– Det är mycket pengar, och det som också är bedrövligt, eller tråkigt, är att de finns ju där av en anledning, säger Eva Lundberg till P4 Uppland.

Två svenskar döms till långa fängelsestraff i Iran. Två svenska medborgare har dömts till fängelsestraff för narkotikasmuggling i Iran, rapporterar AFP.
Den ene mannen döms till fem års fängelse och böter för att ha smugglat mer än 21 000 Tramadoltabletter. Den andre döms till åtta års fängelse, böter och 60 piskrapp, för innehav av 9,8 kilo opium.
De båda männen greps i juli 2020 på en flygplats i Teheran när de var på väg att lämna landet. Rättegången har pågått sedan september 2021.

Nio män åtalas i fall med koppling till Adriana-mordet. Igår väcktes åtal mot nio män i ett stort fall som har koppling till dödsskjutningen av tolvåriga Adriana i Botkyrka söder om Stockholm, enligt pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Adriana sköts till döds på en hamburgerrestaurang, av förbipasserande, i augusti 2020.
Två av männen som åtalas befann sig på restaurangen där Adriana dödades. De misstänks för att, tillsammans med andra personer, ha hämnats efter skjutningen genom ett mordförsök i Vällingby en månad senare.
Åtalet för mordet på Adriana kommer att väckas först den 14 oktober. I det fallet har misstankarna lagts ned mot två män som befinner sig i Turkiet, men en man är fortfarande häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.
De båda åtalen kommer att avhandlas i en och samma rättegång, som ska starta i september och pågå året ut.

Fler personer anhållna efter påskupploppen. Ytterligare fyra personer har anhållits misstänkta efter påskupploppen i Örebro, skriver Polisen på sin hemsida.
De fyra som anhölls under gårdagen är män som är 27, 34, 38 och 43 år gamla och de misstänks för grovt blåljussabotage.
Hittills har 23 personer frihetsberövats efter upploppen i staden. Elva personer har dömts till fängelse och två män ska även utvisas.

Ungdomar misstänks för ringa narkotikabrott efter svampjakt. Tre ungdomar, samtliga under 18, misstänks för ringa narkotikabrott sedan de tros ha plockat narkotikaklassad svamp på en åker utanför Umeå.
– Det är svampar som vi misstänker är narkotikaklassade, men vi skickar svamparna till NFC (Nationellt forensiskt center), för analys för att undersöka det närmare, säger Karin Svedberg, chef för Polisens ungdomsgrupp i Umeå, till Västerbottens-Kuriren.
Polisen tog ungdomarna på bar gärning efter tips från allmänheten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.