Nyhetssammandrag torsdag 1 september 2022

Publicerad 2022-09-01

Tio personer har häktats för sabotage efter klimatprotester på E4an, HVB-personal åtalas efter femårig pojkes död, hemtjänstanställd döms till fängelse för våldtäkt, saudisk kvinna i har dömts till 45 års fängelse och kvinna i Australien stäms – fick 112 miljoner av misstag.

Tio personer har häktats för sabotage efter klimatprotester på E4an i Stockholm.
– Min uppfattning är att deras aktion varit riktad mot allmänheten och inte direkt mot blåljuspersonal. Därför är brottet de begärs häktade för sabotage, säger åklagare Marina Ivic till DN.
Tolv aktivister, i åldrarna 35-70 år, från gruppen Återställ vårmarker limmade fast sig på motorvägen, vilket skapade kraftig köbildning då trafiken stoppades helt i södergående riktning.
Aktionen gjorde att en ambulans på prio ett-utryckning fastnade i den flera mil långa kön i sju-åtta minuter.
Totalt har gruppen genomfört omkring 15 större motorvägsblockader i Stockholmsområdet, vilket resulterat i omkring hundra brottsmisstankar.

HVB-personal åtalas efter femårig pojkes död. Den femårige pojken John Walter drunknade efter att han försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors förra sommaren.
Nu åtalas två personal på boendet misstänkta för vållande till annans död, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov. Därför väcker jag åtal för vållande till annans död, säger kammaråklagare Stefan Wessberg, som leder förundersökningen.

Hemtjänstanställd döms till fängelse för våldtäkt. En man som tidigare var anställd inom hemtjänsten i Vimmerby döms till sex års fängelse för grov våldtäkt och 20 fall av kränkande fotografering, rapporterar Vimmerby Tidning.
Domen föll i Kalmars tingsrätt och gäller en äldre handikappad kvinna han hade i uppdrag att vårda. Mannen döms att betala henne 165 000 kronor.
Fallen av kränkande fotografering gäller en rad tillfällen när mannen tagit bilder på vårdtagare i utsatta situationer på toaletten eller i duschen.
Han döms till att betala varje målsägande 7 000 kronor i skadestånd. Mannen nekar till de flesta brottsanklagelser.

Kvinna i Saudiarabien har dömts till 45 års fängelse. Brottet är att hon uppges ha skadat landet genom sin aktivitet i sociala medier.
Kvinnan har enligt domstolen stört sammanhållningen i samhället och destabiliserat den sociala strukturen.
Enligt domarna har hon genom sin aktivitet på sociala medier ”förolämpat den allmänna ordningen”.
Kvinnan är inte känd som aktivist sedan tidigare men i det officiella åtalet, som nyhetsbyrån AP och människorättsgrupper tagit del, av beskrivs hennes fall som kopplat till användande av sociala medier. Det är inte känt vad kvinnan har publicerat.
Det är den andra domen av liknande typ som på kort tid har väckt internationell uppmärksamhet. Nyligen dömdes en saudisk student till fängelse i 34 år.

Kvinna stäms – fick 112 miljoner av misstag. Kryptobörsen Crypto.com råkade av misstag föra över motsvarande 112 miljoner kronor till en kvinna i Australien, efter att hon begärt en återbetalning på drygt 1 000 kronor, rapporterar The Guardian.
Misstaget upptäcktes inte förrän efter flera månader och när företaget till slut insåg sitt misstag hade kvinnan redan använt en del av pengarna.
Bland annat hade hon köpt ett hus i Melbourne för motsvarande 14 miljoner kronor och fört över de resterande pengarna till ett antal olika konton.
Kontona frystes i februari efter att Crypto.com vidtagit juridiska åtgärder i Australien.
Nu har domstol beslutat att kvinnan måste sälja sitt hus och betala tillbaka pengarna till Crypto.com, samt betala ränta på motsvarande 292 000 kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.