Nyhetssammandrag lördag 3 september 2022

Publicerad 2022-09-03

Ihjälkörda mamman uppmanades ta livet av sig, två poliser åtalas för grovt tjänstefel i mordutredning, tonåringar tog med bomb på pendeltåget, utredarbrist gör att gängmord inte klaras upp och pensionerad polis döms till tio års fängelse efter stormningen av Kapitolium.

Ihjälkörda mamman uppmanades ta livet av sig. Kvinnan som misstänks ha körts ihjäl av sina två söner på Hisingen i Göteborg i slutet av juli uppmanades av två äldre anhöriga att ta sitt liv, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Fyll dina fickor med stenar och släng dig själv från Älvsborgsbron, säger det äldre paret i ett klipp som tidningen tagit del av. De kallar henne också för hora och säger att hennes nye man ska få ”lida med en kniv”.
Kvinnan dödades efter att hon träffat den nye mannen, som skadades i dådet. Hennes två söner sitter häktade misstänkta för mord och mordförsök.
Åklagaren misstänker hedersmotiv och uppger att videoklipp i sociala medier utgör en viktig del av bevisningen.
Det äldre paret sitter häktade för grovt skyddande av brottsling.

Två poliser i Borås åtalas för grovt tjänstefel i mordutredning i Borås. Försvarsadvokaten i utredningen åtalas också för givande av muta och en biträdande jurist för medhjälp till grovt tjänstefel, enligt pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Ett vittne som förhörts utförligt togs in för förhör igen med en polis som inte var inblandad i utredningen. Det skedde på advokatens kontor utan åklagarens direktiv eller kännedom.
En biträdande jurist uppges ha hjälpt till att genomföra förhöret och åtalas därför för medhjälp till grovt tjänstefel. Poliserna åtalas också för felaktig hantering av en mobiltelefon de fått av en nära anhörig till vittnet. Ena polisen åtalas även för brott mot tystnadsplikten eftersom hemliga uppgifter har spridits från mordutredningen.
– Jag åtalar också försvarsadvokaten och den ena polisen för givande respektive tagande av muta. Jag anser att det var en otillbörlig förmån bland annat att polismannen under cirka ett års tid fick ha ett arbetsrum vid advokatbyrån, samma rum som det aktuella förhöret hölls i, säger chefsåklagare Nicklas Englund.
Försvarsadvokaten Björn Hurtig i sin tur tillbakavisar alla anklagelser och ska även ha presenterat stora mängder bevisning som visar att det inte handlar om några mutor.
– Det är på en löjlig nivå. Vi ser över möjligheten att genom så kallad rekonventionstalan, åtala åklagaren för obefogat åtal alternativt tjänstefel att handläggas i samma rättegång som mitt åtal kommer att prövas.
Samtliga delar i åtalet har, enligt Hurtig, koppling till Oskyldighetsprojektet, en ideell organisation som bistår med hjälp att granska domar och få resning för oskyldigt dömda. Hurtig är en av de som driver projektet, och en som arbetat inom det är den polisman som misstänks ha tagit emot mutan.
Hurtig och polismannen känner varandra sedan tidigare då polisen arbetat på advokatens byrå.
– Det här åtalet mot mig är en hämnd från åklagaren och inget annat än ett försök att tysta ner Oskyldighetsprojektet. Det kommer att prövas av rätten, sedan får vi se vem som har rätt, säger Björn Hurtig.

Tonåringar tog med bomb på pendeltåget. En av de 15-åriga pojkar som misstänks ha placerat ut en skarp bomb i Kungsträdgården under Stockholms Kulturfestival, tog med sig den i en väska på pendeltåget, enligt uppgifter till DN.
Bomben hittades på kvällen den 21 augusti utanför entrén till lyxkrogen Operakällaren och sprängdes av polis.
De tre pojkarna uppges ha hoppat på ett pendeltåg i Jordbro tidigare samma dag. När de kom fram bad pojken med bombväskan att få låna sin väns elsparkcykel och tros sedan ha åkt till Kungsträdgården.
Pojkarna, varav en har häktats, misstänks för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Alla nekar till brott.
Polisen misstänker att pojken som placerade bomben tvingades till uppdraget.

Utredarbrist gör att gängmord inte klaras upp. Endast en fjärdedel av mord i gängmiljöer klaras upp av polisen, jämfört med 80 procent av dödligt våld i allmänhet.
En stor förklaring är bristen på erfarna utredare med rätt utbildning, rapporterar Expressen.
– Polisledningen har inte riktigt förstått vikten av att dels utbilda men även att rekrytera i tillräckligt stor utsträckning till grova brottsektionerna i landet, säger Anders Larsson, utredningsledare vid grova brott i Malmö.
Pandemin och ledningens prioriteringar har bidragit till bristen på utredarutbildning de senaste åren – under en lång tid bedrevs ingen alls, enligt Larsson.

Ex-polis döms till tio års fängelse efter stormningen av Kapitolium. Den 56-årige pensionerade polisen Thomas Webster döms till tio års fängelse efter att ha stormat Kapitolium den 6 januari förra året, rapporterar amerikanska medier.
Straffet är det strängaste som dömts efter händelserna den dagen. Webster, som varit polis i över 20 år, dömdes bland annat för misshandel av en polis utanför Kapitolium.
Under rättegången bad Webster om ursäkt till polisen han misshandlade och sa att han önskade att ”den hemska dagen aldrig hade skett”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.