Sara Skyttedal (KD). Foto: Fredrik Persson / TT

Skyttedal (KD) vill minska valdeltagandet i utanförskapsområden

Av Andreas Magnusson 2022-09-05

Republikanerna i USA har en lång tradition av att på olika sätt försöka hindra minoritetsgrupper från att rösta i allmänna val. I Sverige har vi varit förskonade från den sortens politik. De allra värsta rasisterna har i och för sig emellanåt spridit konspirationsteorin om att vänstern vill ha hög invandring för att få in fler egna väljare, men bland de vanliga riksdagspartierna har det i princip rått konsensus om att högt valdeltagande är önskvärt. Fram tills nu.

I Sverige har vi lägst valdeltagande på de platser där det råder störst misstro mot samhällets instanser. Det gäller speciellt våra så kallade utanförskapsområden där medborgarna känner sig stämplade, misstrodda och påhoppade av maktkåta politiker som låtsas bry sig om deras trygghet, men i själva verket bara vill använda deras påstådda otrygghet för att driva igenom repressiv batongpolitik.

Och viljan hos förortsbor att vara en del av samhället och vår demokrati ökar inte direkt av att Moderaterna vill införa visitationszoner där människor utan brottsmisstanke kan muddras av polisen bara för att de bor i en segregerad förort eller att Magdalena Andersson på ett nedsättande sätt pratar om ”Somalitown”, eller att Jimmie Åkesson vill sätta in militär mot stökiga förortsbor.

Nu har Sara Skyttedal, kvinnan som KD försökte sälja in till Europaparlamentet under begreppet ”lagom”, än en gång visat att hon är lika mycket lagom som Putin är fredskämpe.

Skyttedals senaste idé är att ta bort det ekonomiska stödet för att kunna översätta valmaterial till andra språk än svenska och våra fem minoritetsspråk.  Eller som hon själv uttrycker saken i en debattartikel i Aftonbladet:

”De riktade insatserna att öka valdeltagandet i utanförskapsområdena bör utvärderas och kraftigt ifrågasättas.”

Tanken är gissningsvis att människor som lever i utanförskapsområden ska användas som rekvisita i det högerpopulistiska skådespelet, men att de till varje pris ska hindras från att själva få yttra sig eller ha medbestämmande över sina liv.

Skyttedal vill inte höja valdeltagandet. Hon vill minska det och hon vill absolut inte att människor som är dåliga på språket ska förstå vad de röstar på.

Nog för att man förstår att det gynnar Kristdemokraterna om väljare inte förstår vad de röstar på – men ändå.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.