Nyhetssammandrag tisdag den 6 september 2022

Publicerad 2022-09-06

Flera personer har huggits ihjäl med kniv, körde över fot med en bil vid bråk, lastbilschaufför döms för att inte ha rapporterat en älgolycka, skyldig kamintjuv frias och kvinna döms för att försökt sälja en vargpäls. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Minst tio har dödats och ytterligare 15 har skadats i brutala knivattacker i Kanada.
Två gärningsmän, som i skrivande stund inte har gripits, misstänks för dessa vansinnesdåd i Saskatchewan-provinsen.
Något motiv har ännu inte framkommit.
– Vi ber invånare i Saskatchewan och våra närliggande provinser att vara vaksamma. I det här skedet av vår utredning tror vi att några av offren varit måltavlor för de misstänkta och att andra har attackerats slumpmässigt, säger Rhonda Blackmore vid den ridande polisen i Saskatchewan vid en pressträff.

Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel och grovt brott mot knivlagen efter att två personer hamnat i bråk vid en återvinningsstation i Hässelby, Stockholm.
Handgemäng uppstod och en person var hotfull med kniv, slog och körde dessutom över offrets fot med sin bil.

En lastbilschaufför körde på en älg, men lämnade platsen utan att märka ut den och han meddelade polis först flera timmar efter händelsen.
Detta fick till följd att olycksplatsen inte kunde hittas och inte heller kunde älgen lokaliseras av eftersöksjägare för eventuell avlivning. Föraren angav att en annan lastbilschaufför sagt att han kunde köra iväg.
I tingsrätten friades lastbilschauffören eftersom de polska reglerna ser annorlunda ut och en kollega godkänt att han fick köra iväg.
Hovrätten ställer dock högre krav och fastställer att en förare måste ha god kännedom om de regler som gäller och om man är osäker får man ta reda på dem, därför fälls mannen och döms till 40 dagsböter på totalt 2000 kr.

En man i 60-årsåldern gjorde inbrott i ett övergivet växthus för att stjäla en kamin. Polisen kom dock på honom och kunde gripa mannen på plats.
Åklagaren väckte sedan åtal för försök till stöld. Men värdet på kaminen var bara 200 kr, alltså var brottet ringa till sin karaktär.
Och eftersom försök till ringa stöld inte är straffbart enligt regleringen i brottsbalken, så friade Halmstads tingsrätt den tilltalade.

En kvinna från Kristianstad försökte sälja en vargpäls på nätet. Hon la ut en annons, men kontaktades snart av polisen, det är nämligen olagligt att sälja en vargpäls utan tillstånd.
Kvinnan som är i 25-årsåldern kände inte till detta förbud, men okunskap om lagen är inte skäl att bryta mot den. Hon tvingas därför böta 2000 kr efter att ha dömts för artskyddsbrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.