Nyhetssammandrag fredag den 9 september 2022

Publicerad 2022-09-09

Barn krockade med bil, lärare låste in elever i ett förråd, 18-åring döms till livstid och mobilvideo friar 20-åring.

En 5-årig pojke fick tag i sina föräldrars bilnycklar och tog deras bil på en tur tillsammans med sin 4-åriga syster. Resan varade i 150 meter innan en förbipasserande såg vad som hände och ingrep.
Men under den korta färden lyckades pojken köra in i flera andra bilar. Turligt nog skadades ingen person.
– Det är en i högsta grad annorlunda händelse som jag inte har varit med om tidigare, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen till Aftonbladet.

Två barn i årskurs fyra var nyfikna på hur det skulle vara att sitta i fängelse. Därför bad de sin idrottslärare att låsa in dem i ett förråd som hade en gallerdörr.
Så långt är alla överens om händelseförloppet, därefter hävdar barnen att de inte släpptes ut på en halvtimme, medan läraren säger att det handlade om fem minuter.
Föräldrarna polisanmälde händelsen och nu har läraren dömts till böter.

18-åriga Fabian Cederholm döms till livstids fängelse för dubbelmordet på Malmö Latin-skolan.
Därmed blev han den första att dömas till livstid sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft som ger domstolarna möjlighet att döma ut lagens strängaste straff till dem som är under 21 år, något som tidigare inte var tillåtet.
Domen kommer att överklagas meddelar Fabian Cederholms offentliga försvarare Anders Elison.

En 20-årig man frias från anklagelser om förgripelse mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.
Det var i samband med att mannens bil stoppades som han började filma Polisens ingripande. Tumult uppstod, vilket ledde till de olika anklagelserna.
Poliserna hade en version av händelseförloppet och den tilltalade en annan. Solna tingsrätt friar 20-åringen från samtliga anklagelser med hänsyn till att inspelningen från hans mobilkamera ”ger helt stöd” åt det han berättar.
Polisernas redogörelse ifrågasätts således av tingsrätten som tydligt klargör att deras vittnesmål i detta fall inte kan få något tolkningsföreträde.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.