Nyhetssammandrag måndag 12 september 2022

Publicerad 2022-09-12

Överfallsvåldtäkt i Sundsvall, BBC stoppar alla humorprogram under sorgedagarna, ryska ledningen bortförklarar reträtter och efter 50 år tror sig Schweiz ha hittat en plats för förvaring av sitt kärnavfall.

En kvinna i 20-årsåldern har blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt i centrala Sundsvall.
Själva händelsen ska ha inträffat vid halvelva tiden på lördagskvällen och enligt jourhavande förundersökningsledaren Linda Englund Sundin ska flera personer vara iblandade.

De ryska statliga tv-kanalerna erkänner nu att Ryssland drar sig tillbaka från Balaklija och Izium. Reträtten presenteras som en ”organiserad omgruppering”.
Statligt kontrollerade Kanal 1 rapporterade först om de ryska regionalvalen. Sedan om att Ukraina ska ha beskjutit civila mål utanför Cherson och Zaporizjzja (områden som Ryssland har ockuperat).
Först därefter tar man upp det senaste om den ryska reträtten från Balaklija och Izium.
”Våra piloter har gjort nya hjältedåd under den planerade omgrupperingen. Som känt meddelade försvarsministeriet under lördagen att trupperna omgrupperas från Izium och Balaklija till Donetskområdet.”

BBC stoppar alla humorprogram under sorgedagarna. Det ligger i linje med det protokoll som träder i kraft vid drottningens död, men medieforskare menar att åtgärden skadar BBC:s trovärdighet som självständig organisation.
Public service-bolaget BBC stoppar alla humorprogram efter drottnings Elizabeths död. Detta enligt BBC:s interna protokoll, där bland annat komediprogram avbryts på alla kanaler under 12 dagar, och efter begravningsceremonin.
Att alla programledare och reportrar på BBC bar svarta kläder i torsdags hör också till det strikta protokoll som medieorganisationer är skyldiga att följa, i syfte att visa respekt för drottningens bortgång och för landssorgen.

Ett nära 50 år långt sökande är över. Schweiz har hittat platsen där landet kan lagra sitt kärnavfall. Men ännu kan folket stoppa planerna i en lokal folkomröstning.
Det kallas ”århundradets projekt”, att hitta rätt plats och rätt metod för slutförvar av använt kärnbränsle.
Det har redan gått ett halvt århundrade sedan sökande efter rätt ort inleddes, och nu har den optimala platsen hittats – Nördlich Lägern norr om Zürich och nära den tyska gränsen.
De exakta planerna om förvaringen presenteras av regeringen under måndagen, men ett definitivt beslut kan dröja. Även efter ett ja från regeringshåll – som väntas, men ännu inte kommit – kan projektet stoppas i en lokal folkomröstning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.