Jubel på Liberalernas valvaka. Foto: Christine Olsson / TT

När ”liberaler” jublar över sin egen undergång

Av Andreas Magnusson 2022-09-12

Det var något som skavde med de dansande miljöpartisterna. Jag pratar om valvakan och bilderna som visade segerrusiga miljöpartister efter att valundersökningen pekat mot 5,8% för partiet och en fortsatt rödgrön regering.

Inte svårt att förstå glädjen. Eller glädjen hos lättade ”liberaler” när partiets siffror pekade på 4,2% och en klarad riksdagsspärr.

Desto svårare var det att ta in att den liberala glädjen ökade i takt med kvällens besked om att vi för varje räknad röst kom ett steg närmare ett land styrt av en regering som i sin tur kommer att styras av ett främlingsfientligt parti som nyligen grundades av nazister. Miljöpartisterna slutade åtminstone till sist att dansa.

De dansande miljöpartisterna påminner annars på något sätt om bandet som spelade när Titanic sjönk och de festande ”liberalerna” påminner oss om att dumhet inte sällan låter sig iklädas kostym.

För hur kan företrädare för ett påstått liberalt parti vara lyckliga över några enstaka riksdagsplatser i samma val som Sverige tycks gå från blåbrun opposition till brunblå ledning?

Det är nu Ebba Busch ska gå från att vara scoutmässigt alltid redo att knäcka gängen till att visa att hon verkligen kan göra det. Och det är klart – kunde Jesus gå på vatten så kan väl Ebba fixa det här.

Det är nu Ulf Kristersson ska lösa energikrisen, bensinpriserna, segregationen, kriminaliteten och det är nu Jimmie Åkesson ska se till att vi blir Europaledande i att se åt andra hållet när människor behöver hjälp. Upp till bevis!

Ett hårdare Sverige. Ett mindre mjäkigt Sverige. Nu ska det ställas krav, buras in och stängas ute.

Givetvis kommer det inte att fungera alls. Europas höga elpriser kommer att vara fortsatt höga även i Sverige. Världsmarknadspriserna på bensin och diesel kommer inte att sjunka för att vi struntar i miljön.

Dödsskjutningarna kommer att fortsätta oavsett hur tuff Ulf Kristersson låter. Sveriges kriminella bryr sig inte det allra minsta om vilken liten ledare det är som för stunden har tagit på sig en alldeles för stor kostym.

Det enda som kommer att hända är att vi kommer att behandla varandra lite sämre, att människor som tillhör utsatta minoritetsgrupper kommer att bli än mer utsatta. Klyftan mellan vi och dom kommer att öka än mer. Som om det inte redan var illa.

Och då kommer de väl förstå, alla de som röstade för att ge ett parti som nyligen grundades av nazister avgörande inflytande över våra liv, att det inte var så enkelt som Ebba, Jimmie, Ulf och korvätaren sa?

Nej. De kommer ju inte det. Det är lättare att göra om verkligheten än att erkänna att man har blivit lurad. Allt kommer nu att vara sossarnas fel i en mandatperiod till, för sådan ser den logik ut som gör att liberaler jublar över sin egen undergång.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.