Nyhetssammandrag onsdag 14 september 2022

Publicerad 2022-09-14

Cyberattacker mot Valmyndigheten, man onanerade vid lekplats, Ryssland gläds åt framgångarna för SD i valet och kvinnor som vill göra abort i Ungern ska tvingas lyssna på fostrets hjärtljud.

Under valhelgen skedde tre cyberangrepp mot Valmyndigheten, ett på lördagen och två på söndagen. Målet: att slå ut sajten val.se.
Det handlar om överbelastningsattacker, även kallade DDoS-attacker. Men angreppen lyckades inte. Val.se fungerade för samtliga besökare, enligt Valmyndigheten.
Däremot kan attackerna ha orsakat annan skada. Under en tid på söndagskvällen fanns en fördröjning i de siffror som kablades ut från myndigheten till medierna.
– Val.se fungerade som tänkt, men medierna låg fem minuter efter. Jag kan i nuläget inte säga om det hänger ihop med attackerna eller inte, säger kanslichef Anna Nyqvist.
Vad myndigheten gjort för att se till att hemsidan inte gick att ta ner vill hon inte berätta.
– Av säkerhetsskäl vill jag inte prata om vår säkerhetslösning. Det jag kan säga är att vi lägger väldigt mycket resurser på vårt säkerhetsarbete, och att vi ser mycket allvarligt på den här typen av attacker. De är attacker på demokratin, säger Anna Nyqvist.

En man har gripits efter att ha onanerat vid en lekplats i Malmö. Barn ska ha befunnit sig på lekplatsen vid tillfället.
Larmet kom till polisen vid 16.30-tiden på tisdagen, skriver Polisen på sin hemsida. Mannen misstänks nu för sexuellt ofredande och enligt Polisen kan mannen komma att misstänkas för ytterligare brott.
Den misstänkte mannen är i skrivande stund oidentifierad.

Nyhetsbyråer som Reuters, brittiska dagstidningen The Guardian och amerikanska Bloomberg är några exempel på medier som rapporterar om valet. Fokus ligger på SD:s valresultat och högerblockets nuvarande ledning med ett mandat. Bloomberg beskriver SD:s framgångar som en del av ett ”bredare skifte” i europeisk politik, medan The Guardian skriver att SD tidigare behandlades som paria men nu kan komma att samarbeta med Moderaterna.
I Ryssland har framgångarna också uppmärksammats.
– Kommentarerna i Ryssland om valet i Sverige är ganska sparsamma. Dels därför att valresultatet inte är helt klart och dels för att det varit regionala val i Ryssland. Dessutom pågår ett krig i Ukraina som just nu inte går särskilt bra, säger säger Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent, i ”Rapport” och fortsätter:
– Man rapporterar och noterar, skulle jag säga, med viss tillfredsställelse att Sverigedemokraterna har gått mycket starkt framåt.

Kvinnor som vill göra abort i Ungern ska tvingas lyssna på fostrets hjärtljud eller ta del av andra livstecken från fostret före aborten, enligt en ny förordning från landets nationalistiska högerregering.
I ett uttalande skriver inrikesdepartementet att modern utrustning kan hitta hjärtljud tidigt i en graviditet, vilket kan ge ”mer omfattande information till gravida kvinnor”.
Det är läkare som ansvarar för att kvinnorna tar del av livstecknet, enligt den nya regeln som börjar gälla den 15 september.
Ungern har under auktoritäre premiärministern Viktor Orbán infört skattelättnader och andra ekonomiska fördelar för familjer med flera barn, i hopp om att stävja landets dalande födelsesiffror.
2011 skrev regeringen dessutom in i landets grundlag att ”ett fosters liv ska skyddas från befruktningen” – detta ändrade dock inte landets i nuläget relativt liberala abortlagstiftning från 1950-talet. (TT)


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.