Nyhetssammandrag torsdag 15 september 2022

Publicerad 2022-09-15

Nytt dödshot mot Annie Lööf, ledande moderat avgår, ungliberal hotar fälla den nya regeringen, sura miner när SD krävde att få överta Moderaternas riksdagskansli, NMR-medlemmar som kandiderat till kommunfullmäktige anhållna för misshandel och vaktchef häktad för att ha smugglat 50 kg narkotika från Sverige till Finland.

Ett dödshot mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf har kommit in till partidistriktet i Jönköpings län, rapporterar P4 Jönköping. Det har polisanmälts.
Distriktsordförande Torbjörn Egerhag säger:
– I dag på förmiddagen när vi öppnade postlådan på vår distriktsexpedition så hade det kommit in ett handskrivet brev med ett, som vi uppfattade det, dödshot mot Annie Lööf.
P4-kanalen uppger att hotet ska vara undertecknat, något Egerhag inte vill kommentera.
Han uppger att säkerhetsavdelningen inom C också har informerats.
Centerledaren har även tidigare varit utsatt för hot. I augusti framkom det att den man som är misstänkt för terrorbrott genom mord på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen i somras också misstänks för att ha planerat att mörda Annie Lööf.

M-toppen och finansborgarrådet i Stockholms stad, Anna König Jerlmyr avgår efter valförlusten i Stockholms stad.
– Att sitta i opposition är ingen roll jag trivs i, då kan man inte påverka, säger hon till tidningen.
Hon tror att Moderaternas tillbakagång i Stockholm beror på samarbetet som Moderaternas haft med Sverigedemokraterna på nationell nivå.
– Vi har haft svårt att förtydliga att vi i Stockholm inte tänker samarbeta med SD, det borde vi ha gjort bättre, det är viktigare än någonsin att tydligt ta avstånd från SD, säger Anna König Jerlmyr.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari avgår och hon kandiderar till riksdagen för Liberalerna.
Nu skriver Dagens Nyheter att Pourmokhtari lovar att fälla en högerregering om Sverigedemokraterna får ingå i den.
Hon uppger för tidningen att det är en omöjlighet för Liberalerna att rösta för en regering där Sverigedemokraterna ingår.
”Vi har fattat beslut om det på vårt landsmöte”, skriver hon i sms till DN.

Moderaterna har under många år haft sitt riksdagskansli i Skandiahuset på Mynttorget i Stockholm. Det ståtliga huset restes i slutet av 1800-talet och partiledaren har traditionellt sitt kontor i hörnet mot slottet och riksdagshusen.
Lokalerna tillhör vanligen det näst största partiet. När Sverigedemokraterna nu har knuffat ner Moderaterna från den posten anser partiet att de ska få flytta in där istället, enligt källor till Aftonbladet.
Enligt källor med insyn hölls det i måndags ett möte i riksdagen där riksdagsförvaltningen och kanslichefer från flera partier deltog. Under mötet ska Sverigedemokraternas representant gjort anspråk på både Moderaternas kansli och den så kallade förstakammarsalen i riksdagen.
Enligt en uppgiftslämnare blev Moderaterna ”tagna på sängen” över önskemålet och det blev upprörd stämning under mötet.
Förstakammarsalen är den ena av två kammare i östra riksdagshuset. Salen används i dag som sammanträdeslokal för Moderaterna och för utskottsutfrågningar. I samma hus finns även andrakammarsalen som är större och används av Socialdemokraterna.
En annan källa bekräftar mötet och tillägger att Sverigedemokraternas önskemål möttes av ”sura miner” under mötet.

Två kandidater som ställde upp för NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, i kommunvalet i Örkelljunga, har häktats.
De är misstänkta för att ha jagat och misshandlat en 15-årig flicka och en ung man.
Den aktuella händelsen uppges ha inträffat i lördags kväll, dagen före valet.
Enligt åklagare Tom Svensson blev offren jagade av de två nu häktade personerna i centrala Örkelljunga.
Där ställde båda upp i kommunvalet för NMR, en organisation som genom revolution vill skapa en totalitär nazistisk republik.
Enligt åklagaren var upprinnelsen till händelsen att flickan och mannen beskylldes för att ha vandaliserat NMR:s valaffischer, skriver Helsingborgs Dagblad.
– En grundlös anklagelse av allt att döma, säger han till tidningen.
Men den 15-åriga flickan och den unge mannen ska ha blivit jagade av de två häktade NMR-männen. De ska även ha hotats och utsatts för våld, enligt misstankarna.
Mannen ska bland annat ha blivit påkörd med bil och ådragit sig så allvarliga skador att han behövde sjukhusvård.
Senare på natten greps de två männen av polisen. Efter ett första inledande förhör valde jourhavande åklagare att anhålla dem.
Inför häktningsdomaren på onsdagen förnekade de båda NMR-männen alla anklagelser.
Efter att bevisningen lagts fram beslöt dock Helsingborgs tingsrätt att häkta båda för brott. Enligt domstolen fanns överhängande risk för att de annars fortsatt sin brottslighet och förstört bevis.
Enligt den preliminära räkningen lyckades inte NMR:s politiska gren ta sig in i kommunfullmäktige.

En vaktchef i Stockholm sitter häktad misstänkt för att ha smugglat 50 kilo narkotika från Sverige till Finland.
Han är chef för ordningsvakterna på ett köpcentrum i Stockholm. Och i säkerhetsfirman Tempests sociala medier är han affischnamn och berättar om sin ambition att stoppa brott.
Nu sitter vaktchefen själv häktad – misstänkt för att ha smugglat 50 kilo hasch från Sverige till Finland.
För tre veckor sedan kom civilklädd polis in på köpcentrumet och grep mannen på arbetsplatsen. Iförd uniform fördes vaktchefen ut ur lokalerna med händerna i bojor.
– En av våra gruppledare har blivit hämtad av Polisen. Förundersökningsjouren har inte delgett något annat än att det är en nordisk utredning och att vi bör lösa vakanserna över en längre framtid, säger Anders Lundström, verksamhetschef på säkerhetsbolaget Tempest.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.