Nyhetssammandrag fredag 16 september 2022

Publicerad 2022-09-16

Ung flicka och hundar påkörda i Kungsbacka, enligt EU-parlamentet kan Ungern inte längre ses som en full demokrati, raset på Stockholmsbörsen efter valet fortsätter, 59-årig kvinna dömd till livstid och jägare sköt jaktkompis i skrevet.

En tonårsflicka som rastade flera hundar har blivit påkörd i Billdal i Kungsbacka, skriver Kungsbacka-Posten.
– Flickan flög upp på huven av bilen så det måste varit en rejäl påkörning, säger Polisens presstalesperson Christer Fuxborg.
Bilföraren, en kvinna i 80-årsåldern, smet efter olyckan. Hon hade en väninna med sig i bilen.
– De kommer ut ur bilen och gapar och skriker, sen sätter de sig i bilen och kör i väg från platsen. En av våra radiobilar påkallas och den möter bilen, stannar den och pratar med kvinnorna. Föraren fick blåsa men det visade negativt, säger Christer Fuxborg.
Flickan ska, efter omständigheterna, ha klarat sig bra. Däremot ska en av hundarna ha skadats allvarligt.

Ungern ingen full demokrati. EU-landet Ungern kan inte längre ses som en fullvärdig demokrati, utan snarare en ”parlamentarisk autokrati”, anser EU-parlamentet.
Alla svenska ledamöter utom SD:s håller med.
Fördömandet röstades igenom på torsdagen med 433 röster mot 123 – och 28 nedlagda.
– Situationen har blivit dramatiskt sämre. Av EU:s 27 medlemmar är nu en av dem tydligt inte längre en demokrati. Och det måste rådet (medlemsländerna) nu ta tag i, manade franska EU-parlamentsledamoten Gwendoline Delbos-Corfield, som lett arbetet med resolutionen, efter en debatt om frågan i onsdags.
EU-parlamentet uppmanar nu EU-kommissionen att agera, främst genom att hålla inne pengar till Ungern.
Av de närvarande svenska ledamöterna röstade alla utom två för fördömandet. Endast Peter Lundgren (SD) och Charlie Weimers (SD) röstade emot.

Stockholmsbörsen fortsatte resan nedåt. För tredje dagen i rad förflyttade sig Stockholmsbörsens breda OMXS-index nedåt under torsdagen. Modejätten H&M – som tappat nästan 40 procent under året – hamnade i botten.
Börsskärmarna lyste i rött under torsdagen med nedgångar för såväl breda OMXS-index som backade 0,5 procent samt OMXS30 som tappade 0,2 procent.
H&M rapporterade oväntat svaga försäljningssiffror och backade 4,7 procent och var det bolag som tappade mest på OMXS30-listan över de mest omsatta aktierna. Även medicinteknikbolaget Getinge och telekombolaget Tele2 föll, 4,4 procent vardera.
Bättre gick det för storbankerna Swedbank och Handelsbanken som placerade sig i toppen på OMXS30 med uppgångar på 2,6 respektive 2,3 procent.
En starkt bidragande orsak till börsfallen sägs vara att börsen inte litar på att högerblocket kommer att komma överens och kunna bilda en regering. Alternativt kan bilda en regering men utifrån politiska krav från SD som oroar.

En 59-årig kvinna dömdes idag till livstids fängelse för mord på en 90-årig grannkvinna. Hon döms även för ett fall av bedrägeri.
Det var den 15 mars 2022 i en lägenhet i Helsingborg som den äldre kvinnan hittades död. Misstankarna riktades snart mot grannkvinnnan som under flera år hjälpt sin äldre granne med diverse ärenden.
Den 59-åriga kvinnan har hela tiden nekat till mordet men Helsingborgs tingsrätt finner bevisningen mot henne övertygande.
Bland bevisen finns bland annat mordvapnet, en kniv, och blodiga kläder som hittades i den morddömda kvinnans soffa, föremål som hon själv inte har kunnat förklara hur de hamnade där.
Tingsrättens bedömning är att brottet var särskilt hänsynslöst eftersom det skedde i den 90-åriga kvinnans hem och med kraftigt knivvåld som kvinnan inte kunnat värja sig mot. Därför dömer tingsrätten kvinnan till livstids fängelse.

Sköt jaktkompis i skrevet. När de två männen skulle packa in sina saker i en bil efter en vildsvinsjakt i Svalövstrakten råkade en av männen skjuta sin kompis av misstag vid hanteringen av ett vapen.
Skottet tog i lår och skrev och nu döms mannen, som är i 80-årsåldern, för grovt vållande till kroppsskada, rapporterar P4 Malmöhus. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.