Nyhetssammandrag lördag 17 september 2022

Publicerad 2022-09-17

Sexbrott mot flera barn, torterade kroppar hittade i Ukraina, 12-årig flicka våldtagen, skjutning på spårvagn i Göteborg, 15-årig tvångsvårdad flicka utsatt för tortyrliknande våldtäkter under ett halvår.

Man häktas för sexbrott mot flera barn. En man i 40-årsåldern har häktats vid Eksjö tingsrätt för flera sexbrott mot barn, rapporterar P4 Jönköping.
Mannen misstänks för att ha utnyttjat minst sex barn för sexuell posering och en del av fallen bedöms som grova.
Han misstänks även för olaga integritetsintrång mot flera av barnen och för sexuellt ofredande. Brotten ska ha begåtts på höglandet för ett antal år sedan.

Kroppar i Izium visar tecken på tortyr. Under gårdagen hittades över 400 döda kroppar i en massgrav i Izium i östra Ukraina.
Massgraven upptäcktes efter att ukrainska styrkor återtog stora delar av Charkiv-regionen.
Enligt Oleksandr Filchakov, chef för Charkivs åklagarmyndighet ska några av de döda hittats med bakbundna händer och rep runt halsen, rapporterar AP.
Enligt AP:s reporter på plats är gravarna markerade med enkla träkors. Gravarna ska även vara numrerade.
Majoriteten av de begravda tros vara civila, enligt ukrainska tjänstemän.

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt på en adress på Södermalm i Stockholm. Enligt uppgift är det en våldtäkt mot en 12-årig flicka som utreds.
Våldtäkten ska ha skett natten mot fredag vid en kiosk. Polisen är mycket förtegen kring händelsen.
En teknisk undersökning har genomförts på platsen och en person är gripen, enligt uppgifter till Expressen.

Skjutningen på spårvagnen i Göteborg. En man i 60-årsåldern avlossade ett skott av misstag på en spårvagn i Göteborg.
Skottet träffade en kvinna, som sköts i höften. Mannen åtalas nu, misstänkt för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott, men nekar till anklagelserna.

Efter flera självmordsförsök fick ett HVB-hem förtroendet att hålla en tvångsvårdad 15-årig flicka vid liv genom ”ständig övervakning”.
Trots det kunde en 56-årig manlig anställd utsätta henne för ”sadistiska” våldtäkter under ett halvår, rapporterar Expressen.
Det fanns varningssignaler som kunde ha stoppat övergreppen. Men övergreppen kunde fortsätta eftersom Polisen inte kopplades in i tid.
Flickans räddare i nöden – den enda som förstod vad som pågick och larmade – var inte personalen. Det var ett annat barn som var intaget på hemmet.
Mannen dömdes nyligen till fem års fängelse för barnvåldtäkterna. Det handlar om övergrepp som i domen delvis beskrivs som ”sadistiskt och betvingande våld”.
Handlingar visar hur socialtjänsten i kommunen gav HVB-hemmet i uppdrag att ha ”ständig bevakning” – dygnet runt – över flickan.
Det fanns enligt handlingarna också särskilda rutiner bestämda kring flickan, som att endast kvinnlig personal skulle vara ensam med henne.
Ändå – under ett halvårs tid mellan september 2021 och februari 2022 – kunde en 56-årig manlig anställd ofta begå brutala övergrepp som i flickans förhör beskrivs som ”flera gånger per dag” under perioder.
Enligt domen är det klarlagt hur flickan söker en trygg fadersfigur, medan mannen haft sexuella motiv.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.