Nyhetssammandrag tisdag 20 september 2022

Publicerad 2022-09-20

Teslas vaktkameror kan bryta mot lagen, kvinna döms för bluffannonser på Facebook, tre unga döms till fängelse för förnedringsrån, hovrätt fastställer domen mot den tidigare SD-politikern och klanledare krävs på halv miljon av Skatteverket.

Teslas vaktkameror kan bryta mot lagen. Teslas bilar är utrustade med så kallade vaktkameror som filmar förbipasserande så att de kan identifieras – något som kan bryta mot lagen, rapporterar Kaliber i P1.
Kamerorna kan aktiveras av ägaren via en app, eller automatiskt när någon kommer för nära.
När vaktkamerorna sätts igång blinkar lysena på bilen till. Filmen är av så god kvalitet att personer som filmas kan identifieras.
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), som ansvarar för tillsynen av dataskyddslagen GDPR, har tagit emot ett klagomål.
Frågan gäller huruvida Tesla eller bilägaren är ansvarig för de bilder kamerorna tar. IMY har skickat klagomålet till systermyndigheten i Nederländerna, där Teslas europeiska huvudkontor ligger.
– I nuläget behöver vi invänta vad Nederländernas myndighet kommer fram till, säger myndighetens jurist Jenny Bård.
Kamerorna filmar runt bilen om någon kommer för nära eller om bilens ägare via en app sätter igång kamerorna.

Kvinna döms för bluffannonser på Facebook. En 25-årig kvinna har dömts för penningtvättsbrott efter att pengar från hennes pojkväns bluffannonser på Facebook hamnat på hennes bankkonto.
Enligt kvinnan har pojkvännen drogproblem och han har utsatt henne för psykisk och fysisk misshandel samt använt hennes konto för att ta emot pengar från bedrägerier, totalt 3 700 kronor, rapporterar Sydöstran.
Tingsrätten anser dock att hon var medveten om bluffen och åtalades i första hand för ringa bedrägeri och i andra hand för penningtvättsförseelse.
Hon ska betala 4 000 kronor i böter samt skadestånd på sammanlagt 3 700 kronor till köparna.

Tre unga döms till fängelse för förnedringsrån. Tre ungdomar döms till fängelse för grovt rån, rapporterar SVT Nyheter Södertälje.
Det 18-åriga offret ska ha blivit släpad ut i skogen, pistolhotad, slagen och sparkad.
18-åringen ska även ha tvingats att klä av sig och en av ungdomarna ska ha kissat på honom. De uppges ha filmat övergreppet med mobiltelefoner.
Två av de dömda får fem års fängelse och en får fyra års fängelse. En fjärde misstänkt frikänns trots att offrets dna hittats på hans kläder. Tingsrätten anser att det inte med säkerhet kan bevisas att det är från råntillfället.

 Svea hovrätt fastställer domen mot den tidigare SD-politikern Anders Eberhardt, som dömts för att ha skjutit ihjäl sin vän och dumpat kroppsdelarna på olika platser i Stockholm, rapporterar SVT.
Den 60-årige Eberhardt dömdes till 16 års fängelse för mord, grovt vapenbrott och brott mot griftefriden.
Han har erkänt att han riktat en pistol mot offrets tinning, men hävdar att det skedde av misstag. Något motiv till mordet har inte kunnat slås fast.
Eberhardt ska ha skjutit offret i huvudet i sin lägenhet i Nyköping hösten 2021, och sedan styckat kroppen.
Kroppsdelarna dumpades på två olika platser i Stockholm – Karlbergskanalen och Djurgården. Alla kroppsdelar har ännu inte hittats.

Klanledare krävs på halv miljon av Skatterket. En utpekad klanledare i 60-årsåldern i Malmö krävs på 450 000 kronor av Skatteverket, rapporterar DN.
När mannens bankkonton kontrollerades upptäcktes att han fått in över 1,5 miljoner kronor i insättningar åren 2020–2021, trots att han inte deklarerat någon inkomst.
I Polisens så kallade ”klanrapport” från 2020 pekas mannen ut som ledare för ett av Malmös mest framträdande släktbaserade kriminella nätverk.
Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat penningförfalskning och narkotikabrott.
Patrik Andersson, enhetschef vid Skatteverket, kan inte uttala sig om varför en viss persons ekonomi granskats, men att en av källorna kan vara uppgifter som kommer ur den myndighetssamverkan som han sitter med i.
Där samarbetar en rad myndigheter som Polisen, Skatteverket och Försäkringskassan för att kunna slå mot kriminellas ekonomiska incitament.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.