Nyhetssammandrag onsdag 21 september 2022

Publicerad 2022-09-21

Militär får sparken för dopningsbrott, arg gäst förstörde restaurang, barnmorska avskedas efter att ha baddat kvinna med kaffe i underlivet, bedragare lurade församling på 700 000 kronor och Ekvatorialguinea avskaffar dödsstraffet.

Militär får sparken för dopningsbrott. En högt uppsatt militär avskedas efter att ha avslöjats med ett stort innehav av anabola steroider.
Militären har tidigare dömts till villkorlig dom och böter för dopningsbrott. Nu förlorar han också sitt jobb eftersom Försvarsmaktens personalansvarsnämnd anser att han är en säkerhetsrisk, rapporterar Hallandsposten.
Polisutredningen startades sedan militären stoppats av polis under en bilfärd. I bilen hittades hormonpreparat och under en husrannsakan i hans hem hittades ännu mer, totalt 4 248 enheter anabola steroider.
”Bruk och innehav av otillåtna preparat som anabola steroider och droger är oförenligt med att arbeta inom Försvarsmakten”, skriver nämnden i sitt beslut.

Arg gäst förstörde restaurang. En man i 30-årsåldern åtalas för att ha orsakat en snabbmatsrestaurang skador för 67 000 kronor, skriver Smålandsposten.
Det var i april som mannen besökte ett snabbmatsställe i Växjö. Han ska ha varit berusad och hotfull. När han fått sin mat blev han därför ledd ut ur lokalen.
Då ska han ha rivit ner delar av uteserveringen. Polis tillkallades och mannen sattes i fyllecell. Mannen säger i förhör att han inte minns händelsen men att han har ”dåligt temperament”.

Barnmorska avskedas efter att ha baddat kvinna med kaffe i underlivet. En barnmorska i Dalarna har blivit kritiserad av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO), för att inte ha agerat korrekt i enlighet med vetenskap och erfarenhet.
Barnmorskan baddade en födande i underlivet med kaffe under pågående förlossning. Barnmorskan ska även ha fått kritik för att hon uppmanat en annan patient att bada i lavendelolja efter förlossningen, samt ha gett fel dos av ett läkemedel till en tredje patient.
I ett yttrande till IVO säger kvinnan att lukten av kaffe skapar en hemtrevlig miljö, och att det dessutom kan förhindra bristningar i mellangården. Kvinnan ska nu ha fått lämna sin tjänst hos Region Dalarna.

Bedragare lurade församling på 700 000 kronor. Personen tog kontakt med Filadelfiakyrkan i Örebro via telefon, och utgav sig för att vara från Bank-id.
Den misstänkta bedragaren fick sedan kyrkans kassör att logga in på tjänsten och kunde stjäla omkring 700 000 kronor av församlingens insamlade pengar, rapporterar P4 Örebro.
– Det är en stor sorg. Vår ekonomi bygger på gåvor som enskilda individer ger, och därför är både kassören och församlingen brottsoffer i den här situationen, säger Ellen Hemström, föreståndare på Filadelfiakyrkan i Örebro.

Ekvatorialguinea avskaffar dödsstraffet, enligt en ny lag som skrivits under av president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.
”Jag skriver detta i versaler för att försegla detta unika ögonblick: EKVATORIALGUINEA HAR AVSKAFFAT DÖDSSTRAFFET”, twittrar vicepresident Teodoro Nguema Obiang Mangue, en av statsöverhuvudets söner och allmänt ansedd som hans troliga efterföljare.
FN och andra organisationer har vid upprepade tillfällen anklagat regimen för att ligga bakom ofrivilliga försvinnanden, godtyckliga frihetsberövanden och tortyr. Enligt Amnesty verkställdes den sista officiella avrättningen 2014.
80-årige president Obiang har suttit 43 år vid makten, vilket är världsrekord om man bortser från monarkier.
Dödsstraffet finns inskrivet i lagen i över 30 afrikanska länder, men bara omkring hälften av dem har låtit avrätta människor de senaste åren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.