Nyhetssammandrag lördag 23 september 2022

Publicerad 2022-09-24

Dystert rekord i dödsskjutningar, färre anmälningar gällande våld mot kvinnor, två personer gripna efter Swish-rån och stort beslag av hasch i Spanien.

Dystert rekord i dödsskjutningar. Efter torsdagens dödsskjutning av en man i 20-års åldern i Kristianstad har nu 48 personer dödats i skjutvapenvåld i Sverige, vilket innebär ett nytt mörkt rekord. Därmed har rekordåret 2020, med 47 dödsskjutningar nu passerats.
De flesta skjutningar har skett i Stockholmsregionen, totalt 22 i år.
– Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här och det tar givetvis resurser från annat, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.
Även när det gäller antalet skottlossningar i stort syns en ökande trend.

Färre anmälningar gällande våld mot kvinnor. Polisanmälningar om grov kvinnofridskränkning har minskat och det väcks färre åtal. Men orsaken är inte att brotten har minskat utan att polis istället ofta väljer att anmäla det så kallade underbrottet, till exempel misshandel eller hot, enligt en undersökning av Ekot.
Första halvåret i år anmäldes 570 grova kvinnofridskränkningar vilket kan jämföras med det dubbla för tio år sedan. Även åtalen har nästan halverats jämfört med tio år sedan.
– Det är märkligt och gör att lagen om grov kvinnofridskränkning inte tillämpas på bästa sätt, säger Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare inom brott i nära relation vid NOA, till Ekot.

Två personer gripna efter Swish-rån i Norrköping. Under natten till igår larmades polisen till Ektorp i Norrköping där en man hotats med ett vasst föremål. Vilket typ av tillhygge som använts vill Polisen inte gå in på.
Brottsoffret ska ha blivit indragen i en skogsdunge av två gärningsmän. Där har mannen sedan slagits och tvingats till att swisha ett femsiffrigt belopp till förövarna.
Efter samlad information av iakttagelser, dörrknackning och en inre spaning fattades beslut om en husrannsakan i en lägenhet.
Det ledde till att en man och en kvinna i 25-årsåldern greps misstänka för rån och penningtvätt.
Summan kopplad till penningtvätten består av den femsiffriga summan som gärningsmännen tvingat till sig. De gripna hålls i polisens förvar och kommer nu att förhöras.

Stort beslag av hasch i Spanien. Spanska Guardia Civil har beslagtagit över 15 ton hasch från Marocko samt gripit 49 personer.
Smugglarligan tros vara den största som varit verksam i Spanien och misstänks ha fört in närmare 20 ton hasch varje månad från Nordafrika, enligt Polisen.
Haschet landsattes nära Cádiz vid spanska sydkusten och vid floden Guadalquivir.
Ligan uppges ha varit välorganiserad, med särskilda grupper som ansvarade för lastningen, de snabba motorbåtarna och för bränsle, mat och förnödenheter.
Smugglarna var tungt beväpnade på grund av risken för att bli bestulna på narkotikan av rivaliserande gäng.
Över 400 poliser har deltagit i operationen mot ligan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.