Nyhetssammandrag söndag 25 september 2022

Publicerad 2022-09-25

Polis i Göteborg åtalas för dataintrång, få hästar registrerade trots nya regler, mordförsök i tunnelbanan och protesterna i Iran växer.

Polis i Göteborg åtalas för dataintrång, rapporterar P4 Göteborg. Hon misstänks för att ha sökt i hemliga spaningsregister rörande en gängkriminell släkting och nätverket han ingår i.
Polisassistenten har även gjort sökningar om ett rivaliserande nätverk. Släktingen är tidigare dömd för grova brott.
Det rör sig om hundratals slagningar på flera personer och fordon under flera månaders tid.
– Det är allvarligt och man kan ifrågasätta hennes opartiskhet, säger chefsåklagare Jim Westerberg.
Kvinnan nekar till brott.

Få hästar registrerade trots nya regler. Sedan ett år, oktober 2021, ska alla hästar i Sverige vara registrerade hos Jordbruksverket för att underlätta smittspårning vid utbrott av hästsjukdomar.
Trots det har bara omkring 30 procent av landets cirka 350 000 hästar registrerats, rapporterar P4 Sjuhärad.
Enligt reglerna ska alla platser och anläggningar som har hästar registreras, liksom vilka hästar som finns där.
David Slottner, handläggare på Jordbruksverket, säger till radion att myndigheten har försökt att informera om reglerna. Men de kan till exempel inte skicka brev till alla hästanläggningar eftersom de inte vet var dessa finns.
– Om det kommer en sjukdom har vi ingen chans att göra någonting om vi inte har registret på plats med korrekta uppgifter, säger han.

Mordförsök i tunnelbanan. En man i 60-årsåldern är gripen misstänkt för mordförsök efter att ha försökt putta en annan man framför tunnelbanan på Medborgarplatsen i Stockholm.
Det var under eftermiddagen igår som en man i 30-årsåldern satt och väntade på tunnelbanan med sina vänner.
När tunnelbanan var på väg mot perrongen reste sig den misstänkte upp och försökte putta den yngre mannen framför tåget.
– Han lyckades parera det och undvek att hamna på spåret, säger Polisens presstalesperson Towe Hägg.
Den yngre mannen ringde sedan själv till Polisen som kunde gripa den misstänkte på samma perrong. Enligt Polisen verkar mannen vara påverkad av någonting, oklart vad och han misstänks nu för försök till mord.
– Man kommer att fördröja förhöret för att försäkra sig om att han förstår vad vi säger.
Polisen kommer också att undersöka om händelsen har filmats av övervakningskameror. Männen har ingen relation till varandra.

Protesterna i Iran växer. Över 700 demonstranter har gripits i den iranska provinsen Gilan under de veckolånga demonstrationerna efter Mahsa Aminis död i Iran, rapporterar AFP.
Den iranske presidenten Ebrahim Raisi har sagt att demonstranterna måste ”konfronteras bestämt”.
Tidigare under gårdagen uppgav statliga medier att 35 personer dött och att protesterna spridit sig över stora delar av landet.
Myndigheterna har begränsat tillgången till internet i Iran för att strypa informationsflödet kring händelserna.
Men bilder och videor som delas, bland annat av IHR, visar hur säkerhetsstyrkor verkar skjuta skarpt in i en folkmassa i huvudstaden Teheran.
Det var den 16 september som 22-åriga Mahsa Amini greps av iransk sedlighetspolis i Teheran för att hon inte följde landets strikta klädkoder och inte täckte hela sitt hår med en hijab.
Amini avled senare av sina skador och hennes död har väckt ilska världen över och protester har nu pågått i över en vecka i åtminstone 50 iranska städer.
De pågående demonstrationerna sägs vara de största sedan november 2019 då protester utbröt mot en drastisk höjning av bränslepriserna.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.