Nyhetssammandrag söndag den 2 oktober 2022

Publicerad 2022-10-02

En kvinna har fängslats för att ha ätit på café utan att bära slöja, dödlig båtolycka i Göteborg, älg vandrade in på Liseberg och 49:e dödsskjutningen i år.

Efter att den 22-åriga iranska kvinnan Mahsa Amini misshandlats till döds av moralpolisen, uppstod protester världen över där kvinnor tog av sig sina slöjor och klippte av sig sitt hår.
En annan iranska, Donya Rad, protesterade fredligt genom att äta frukost på ett café i Teheran tillsammans med en vän utan att de bar hijab.
Donya har nu fängslats och har låsts in på den beryktade avdelning 209 i det fruktade Evinfängelset.
Enligt uppgift förekommer bland annat tortyr på den av iranska underrättelsetjänsten styrda avdelningen.

En båt med tio personer ombord kantrade i Göteborgs skärgård. Då man befann sig relativt nära land lyckades en del ta sig till fast mark själva.
Men fem personer var tvungna att räddas från de kyliga vattnet. En man i 50-årsåldern avled till följd av skadorna han erhållit.
En förundersökning har inletts avseende vårdslöshet i sjötrafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

Under natten till lördagen smet en älg in på Liseberg. Personal försökte inledningsvis att jaga ut den, men när de misslyckades så var polis tvungen att fatta beslut om avlivning eftersom risk för människor bedömdes föreligga.
Hur älgen tog sig in har ingen lyckats räkna ut, en teori är att den simmat in.

Den tredje skottlossningen i Södertälje på en vecka medförde ännu ett dödsfall.
Det var i stadsdelen Ronna som en ung man miste livet. Brottsoffret var sedan tidigare känd av polisen.
Någon misstänkt är ännu inte gripen. 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.