Nyhetssammandrag fredag 7 oktober 2022

Publicerad 2022-10-07

Väktare rånad i Uppsala, skottlossning i centrala Södertälje, beslag av halvt ton kokain, finskt företag misstänkt för människohandel, 17-åring gripen – misstänkt för mord och gripna franska medborgare visas upp i iransk TV.

Jakt på man som gått bärsärkagång i Uppsala. Polisen larmades till en tomt i Gamla Uppsala strax efter 11.00 under torsdagen.
När en väktare skulle kontrollera ett utlöst inbrottslarm i en villa i Gamla Uppsala blev han misshandlad av en man, och därefter rånad på sin utrustning.
Därefter flydde gärningsmannen i en bil, och styrde norrut.
– Där kör han i väldigt hög hastighet in i en annan bil, säger Jonas Eronen, presstalesperson region mitt.
Föraren i bilen fördes till sjukhus med ambulans, med oklart skadeläge. Gärningsmannens flyktbil hittades kort därefter, krockskadad och rykandes.
Nu är han på fri fot. Jonas Eronen säger att mannens agerande, att först göra inbrott, sedan misshandla och råna en väktare, och därefter krocka med en privatperson, är otroligt allvarligt.
– Det visar ju på en desperation hos gärningsmannen och en likgiltighet som inte är så angenäm. Men med lite tur kan vi anträffa honom. Ser man att någon sitter och trycker och gömmer sig ska man ringa 112.

En skottlossning har inträffat i centrala Södertälje, uppger Polisen.
– Det rör sig om en konstaterad skottlossning, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Polisen.
Polisen är på plats och söker efter skadade personer och gärningspersoner.
Förra veckan inträffade fyra skottlossningar i staden, två av dem med dödlig utgång. Dagens skottlossning är den femte på två veckor.

Beslag av halvt ton kokain. Tullverket har hittat vad som tros vara över 500 kilo kokain söder om Stockholm, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.
– Mycket tyder på att det är en tyngre drog och att det är ett jättestort beslag. Men vi kan inte säga mer eftersom det är så himla färskt, säger Krister Johansson, chef på tullkriminalen i Stockholm, till TV4.

Migrationsverket polisanmäler ett bärföretag för människohandel, skriver P4 Norrbotten.
– Det finns upp till ett hundratal individer som under åren haft arbetstillstånd kopplat till företaget. Nu får Polisen utreda om de här personerna har utsatts för brott och hur många det kan röra sig om, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst till radion.
För några dagar sedan häktades företagets vd i Finland, misstänkt för människohandel kopplat till den finska verksamheten.
Företaget nekar till misstankar som riktas mot verksamheten i Finland.

En 17-åring har gripits misstänkt för dödsskjutningen i Södertälje i lördags, rapporterar LT.
En man i 40-årsåldern dog efter att ha blivit skjuten.
Enligt uppgifter till tidningen ska den gripne pojken ha varit anhållen i sin frånvaro sedan ett par dagar tillbaka.

Två gripna franska medborgare har visats upp i statlig iransk tv, där de säger sig vara franska underrättelseagenter. Frankrike kallar videon skamlig.
De två franska medborgarna, Cecile Kohler och Jacques Paris, greps i maj i år. Enligt Frankrike är de företrädare för ett franskt lärarfack och var på semester i Iran, samtidigt som lärarstrejker pågick i flera delar av landet.
Cecile Kohler säger i videon att de är franska underrättelseagenter. Jacques Paris tillägger att deras uppdrag är att utöva påtryckningar på Irans regering.
Videon fördöms i hårda ordalag i ett uttalande från det franska utrikesdepartementet, som kallar de två för ”statlig gisslan”. ”Iscensättande av deras förmodade bekännelse är skamligt, motbjudande, oacceptabelt och i strid med folkrätten”, heter det i uttalandet.
Inslaget liknar tidigare videoklipp där Iran av allt att döma har tvingat fångar att erkänna brott. En rapport från 2020 listar minst 355 framtvingade erkännanden.
Inslaget visas i tv samtidigt som Iran skakas av en protestvåg som Teheran hävdar är iscensatt från utlandet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.