Nyhetssammandrag söndag 9 oktober 2022

Publicerad 2022-10-09

Mordförsök på polisman i Enköping, bajsattack mot kvinna i Göteborg, amerikanskt universitet betalar miljardbelopp till 147 studenter som utsatts för sexuella övergrepp, bron mellan Krim och Ryssland delvis öppnad igen och en polisman i San Antonio i Texas avskedad efter att ha skjutit flera skott mot 17-åring.

En man försökte under natten köra på en polis under en kontroll i Enköping. Polisen fick avlossa skott för att försöka stoppa bilen. Två personer är nu anhållna, en av dem för mordförsök.
Vid 00.30 på natten stoppades en bilförare för kontroll. När en polispatrull undersökte fordonet försökte personen backa på en av poliserna.
– En polis avlossade då sitt vapen för att få stopp på bilen. Skotten sköts mot hjulhuset, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.
Ingen person skadades i samband med att skotten avlossades. Bilens förare greps på plats och anhölls under lördagen.
På platsen befann sig även en annan person som lyckades ta sig därifrån, han är nu anhållen i sin utevaro.
– Vi försöker lokalisera den personen och genomför förhör med den gripne. Ärendet leds nu av åklagare, säger Magnus Jansson Klarin.
I samband med att föraren greps genomsöktes fordonet, där ett beslag ledde fram till att båda männen misstänks för grovt vapenbrott.
Föraren är också misstänkt för mordförsök. En polis fick lindrigare skador. Särskilda åklagarkammaren kommer att utreda polisens agerande.

Kvinna utsattes för bajsattack. En konflikt mellan två sköterskor på en tandläkarklinik i Storgöteborg urartade totalt.
En manlig släkting till den ena tandsköterskan tog sig till kliniken och utdelade sedan slag mot den andra sköterskans huvud.
Hon attackerades även med plastpåsar fulla av bajs, skriver Göteborgs-Posten.
Nu döms mannen för ofredande, men inte för misshandel. Detta då domstolen anser att mannen inte hade uppsåt att skada kvinnan eller orsaka henne smärta.
Mannen ska också betala 14 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

Det amerikanska Ivy Leauge-universitetet Colombia i New York ska betala miljardbelopp till flertalet offer som varit med om övergrepp vid besök på deras sjukhus, skriver TT och hänvisar till AFP.
Det rör sig om en gynekolog som anklagas för sexuella övergrepp av 147 patienter.
Nu betalar universitet 165 miljoner dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor, till offren.
Gynekologen har tidigare erkänt vissa övergrepp och sitter för närvarande häktad i väntan på rättegång i federal domstol.

Bron mellan Krimhalvön och Ryssland har delvis öppnats upp för trafik igen efter explosionen som inträffade på lördagsmorgonen. Det uppger det ryska transportministeriet, skriver NRK.
Det är oklart hur omfattande skadorna på bron är. Men Ryssland hävdar att köra på intakta delar av bron.
Den ryskutnämnde guvernören på Krim, Sergej Aksionov, uppger att tyngre fordon måste ta sig över till Krim via färja.

Under söndagskvällen 2 oktober strax före klockan 23 lokal tid larmades polisen om en ordningsstörning vid en snabbmatsrestaurang i San Antonio i den amerikanska delstaten Texas.
Polismannen James Brennand var först på plats och fick där syn på en bil som enligt egen utsago smitit från honom en dag tidigare.
På filmen från den egna kroppskameran, som publicerats av polisen i San Antonio, syns hur han gick fram mot bilen och ryckte upp dörren, i strid mot reglemente då han skulle ha inväntat förstärkning.
Föraren till bilen var 17-årig pojke som just var i färd med att inmundiga en hamburgare. När bildörren slitits upp syns hur pojken mötte blicken med polismannen James Brennand. Från kroppskamerans films syns hur pojken sedan lade händerna på ratten och började backa med bilen.
Då drog polismannen fram sin pistol och avlossade flera skott mot pojken och bilen. Pojken försökte köra från platsen medan polismannen avfyrade ytterligare skott.
Den 17-åriga pojken skottskadades under händelsen och fick föras till sjukhus för vård. Polismannen fick sparken för sitt agerande:
– Det är oförsvarligt, säger polismästare William McManus till lokala medier. Vad jag förstår har någon form av kontakt skett, men det motiverar absolut inte att han börjar skjuta.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.