Nyhetssammandrag onsdag 12 oktober 2022

Publicerad 2022-10-12

Polischef som fattade beslut om Paludan var jävig, man döms för smuggling - 1,4 kg heroin i magen, forskare knäcker lösenord med värmekamera och misstänkte mannen i McCann-fallet åtalas för andra sexbrott.

Polischef som fattade beslut om Paludan var jävig. Förvaltningsrätten slår fast att dåvarande chefen för operativa enheten i polisregion väst, Emelie Kullmyr, var jävig kring beslutet att neka dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att hålla sammankomster i flera stadsdelar i Göteborg i september, rapporterar Dagens Nyheter.
Paludan anvisades till annan plats och rätten anser att Kullmyr inte borde varit med och fattat beslutet.
Detta eftersom hon i ett pressmeddelande under våren bland annat sagt att Paludans retorik syftar till att ”skapa oordning och kaos”. Därmed har hon gett intryck av att ta ställning mot Paludan.
Kullmyr har nyligen tillträtt som chef i polisområdet Storgöteborg.

Döms för smuggling med 1,4 kg heroin i magen. En 37-årig man stoppades av tullen vid Öresundsbron i Malmö som fattat misstankar om att bussresenären svalt narkotika.
En röntgenundersökning visade att mannen hade ett stort antal ovala kapslar i sin mage och tarm – totalt rörde det sig om cirka 1,4 kilo heroin fördelade på 90 kapslar.
Nu döms 37-åringen av Malmö tingsrätt till fängelse i fem och ett halvt år för grov narkotikasmuggling. Enligt åklagaren var värdet på gatan för heroinet runt 1,1 miljoner kronor.
Mannen har sagt att inte visste att det var kapslar med heroin han svalt, men rätten anser inte att förklaringen är trovärdig.
Han har genomfört ett stort antal resor mellan olika städer i Afrika och Europa under mars–juli 2022 och meddelandekonversationer med två andra personer talar för att 37-åringen agerat som kurir för smugglingsresan till Sverige i mitten av juli i år, skriver tingsrätten i sin dom. Mannen döms även till utvisning från Sverige i 15 år.

Forskare knäcker lösenord med värmekamera. Forskare vid University of Glasgow har lyckats ta fram en metod för att stjäla lösenord genom att använda en värmekamera, rapporterar Computer Sweden.
Värmekameran kan med hjälp av artificiell intelligens avgöra vilka tangenter som man tryckt på och när det skedde, något som ska ge systemet en träffsäkerhet på 86 procent.
Det förutsätter att värmebilden tas inom 20 sekunder från det att offret matade in lösenordet. Efter 30 sekunder faller träffsäkerheten till 76 procent, och efter en minut ligger den på 62 procent.
Analysprocessen ska bara ta några sekunder och kan användas för tangentbord, smartphone-skärmar och bankomater.

Misstänkte mannen i McCann-fallet åtalas för andra sexbrott. Den tyske 45-årige man som misstänks ligga bakom Madeleine McCanns försvinnande 2007, åtalas för ytterligare fem sexbrott som ska ha begåtts i Portugal mellan 2000 och 2017, rapporterar Sky News.
Enligt åklagaren handlar det om tre fall av våldtäkt och två fall av sexuella övergrepp mot barn.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.