Nyhetssammandrag söndag 16 oktober 2022

Publicerad 2022-10-16

Tonåring död efter olycka med A-traktor, Polisfacket förvånade över att inget om Polisen nämns i Tidöavtalet, Sverigedemokrat tagen ur tjänst efter Instagram-inlägg, finländare ”annekterade” rysk diplomats parkeringsplats och 12-årig flicka hittad död i resväska i Paris.

Tonåring död efter olycka med A-traktor. En 15-årig pojke har avlidit efter en olycka med en A-traktor utanför Grebbestad, rapporterar TT.
Fordonet, som fyra pojkar färdades i, krockade med ett träd. Ytterligare två personer är svårt skadade. Den fjärde pojken har förts till sjukhus med lindriga skador.
– En förundersökning om vårdslöshet i trafik är inledd. Bilen är beslagtagen, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid Polisens regionledningscentral.

Polisfacket förvånade över att inte Polisen nämns i Tidöavtalet. Under valrörelsen lyfte M frågan om satsningar på Polisen, bland annat i form av högre löner och fler poliser. Men i Tidöavtalet nämns inte frågan med ett ord, skriver SvD.
Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet, är besviken över att varken en utbyggnad av Polismyndigheten eller behovet av att uppvärdera polisyrket nämns i avtalet.
– Det förvånar mig lite, eftersom partierna varit tydliga under valrörelsen om att det behövs fler poliser. Och att vägen att få fler poliser är högre löner. De har varit jättetydliga, men det finns inte med i överenskommelsen.

Sverigedemokraten Rebecka Fallenkvist tagen ur tjänst. Hon ska i ett händelseinlägg på Instagram ha beskrivit Anne Frank som ”sedeslös” och ”kåtheten själv”.
”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Hon är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver presschefen Oskar Cavalli-Björkman i ett uttalande till TT.
Publiceringen har väckt starka reaktioner från bland annat Judiska Centralrådet och Judiska Ungdomsförbundet.
Rådet anser att liknande språkbruk innebär en ”skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande”. Ungdomsförbundet kallar inlägget ”vidrigt och smaklöst”.
”Du läser om Anne Frank, ett barn som mördades i Förintelsen pga att hon var judinna, och kopplar sedan hennes berättelse till sex”, skriver JUS på Twitter.
Fallenkvist hävdar själv att hon ”ville belysa det goda och mänskliga hos Anne – inte förminska ondskan hon utsattes för”.

Finländare ”annekterade” rysk diplomats parkeringsplats. En privatperson i Åbo har ”annekterat” en parkeringsplats som är reserverad för den ryske generalkonsuln.
En ukrainsk flagga hade målats på asfalten, på den reserverade parkeringsplatsen utanför konsulns officiella bostad.
Åbo stad säger att målningen ”inte medvetet” kommer att tvättas bort, rapporterar Yle. På frågan om beslutet att inte ta bort den är ett ”statement” svarar stadens kommunikationsansvarige, Saara Malila:
– Det är något som varje betraktare får avgöra själv, men det kan ses som ett budskap att målningen inte tvättas bort utan får stanna så länge som färgen håller.
Ärendet ska dock följas upp och om det skulle framkomma att målningen stör eller hindrar trafiken måste ärendet omprövas, enligt staden.

12-årig flicka hittad död i resväska i Paris. Flickans pappa blev orolig när dottern inte kom hem efter skoldagens slut i fredags. Mamma gick sedan till polisen.
Franska BFMTV rapporterar att polis initialt hittade föremål i bostadshusets källare som tydde på en kidnappning.
Efter att ha gått igenom övervakningsfilmer från området ska utredningen ha fokuserats mot en kvinna som ”med svårigheter” setts släpa en stor koffert mot en bil.
Samma väska hittades sedan med flickans kropp i. Enligt mediebolaget hade flickan skador på halsen och var bunden vid händer och fötter när hon hittades. Fyra personer ska ha gripits i koppling till utredningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.