Nyhetssammandrag fredag 21 oktober 2022

Publicerad 2022-10-21

Ryssland misstänks ha stulit svenska fartkameror, 15-årig pojke dömd för mordförsök och grov våldtäkt mot barn, skjutning mot lägenhet i Malmö och ung man skjuten i huvudet i biltunnel har avlidit.

Ett stort antal fartkameror har stulits längs med vägarna i Sverige. Dessa är extremt dyra, 250 000 kr per styck kostar det att ersätta dem enligt Trafikverket.
Det har nu upptäckts att identiska kameror har hittats i ryska drönare som använts i Ukrainakriget.
Säpo har bekräftat för Aftonbladet att det kan finnas en koppling mellan stölderna och Ryssland, men vill i övrigt inte kommentera det pågående underrättelsearbetet.

Tingsrättsdomen har nu fallit för den 15-årige pojke från Skellefteå som stod åtalad för att i somras ha våldtagit en nioårig flicka och försökt mörda henne.
Han hade erkänt våldtäkten, men nekade till mordförsöket.
Tingsrätten dömde honom dock på bägge åtalspunkterna. Nu väntar en rättspsykiatrisk undersökning innan det bestäms vilken påföljd som blir aktuell.

Det var under onsdagskvällen som Polisen kallades till Munkhättegatan i Malmö efter att ett flertal skott avfyrats mot en lägenhet.
Det var ett stort polisiärt pådrag, men ingen misstänkt har ännu gripits. Inga personskador har rapporterats.
Polisen är förtegen om eventuella kopplingar till grov organiserad brottslighet eller om denna skjutning har något samband med någon av de tidigare uppmärksammade konflikterna i Malmös undre värld. En förundersökning om misstänkt mordförsök pågår.

En ung man sköts under rusningstid i huvudet i en biltunnel i Stockholm, i den så kallade Södra länken. Tre män i 20-årsåldern som enligt Aftonbladet inte är hemmahörande i Stockholm, greps på plats och ett vapen hittades i en bil.
Tunneln spärrades av och skapade ett stort trafikkaos i hela Stockholm. Sannolikt har händelsen fångats på någon av alla de kameror som finns i tunneln.
Polisen meddelade senare på torsdagskvällen att den skjutne mannan har avlidit.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.