Nyhetssammandrag måndag 31 oktober 2022

Publicerad 2022-10-31

Dyra böter för att ha blandat egen grogg i baren, bilsprängning i Helsingborg, svenska kliniker kan tänka sig att utföra ”oskuldsoperationer”, miljonbot efter dynamitolycka och ny lag i Kina ska ge kvinnor ökat skydd.

Dyra böter för att ha blandat egen grogg i baren. En Luleåbo döms för ringa stöld sedan han ertappats bakom bardisken i full färd att blanda sin egen drink, rapporterar SVT.
Händelsen inträffade den 7 augusti i Boden och Luleåbon, som är i 20-årsåldern, blev påkommen av krogens ordinarie bartender när han blandade en drink från barens sortiment.
I förhör har mannen berättat att han tidigare under dagen varit på travet och rullat hatt.  Han erkänner att han var ganska berusad vid tillfället men att han kommer ihåg kvällen, att han ska ha tagit spritflaskan vill han inte kännas vid.
Tingsrätten finner dock bartenderns vittnesmål som trovärdigt och dömer Luleåbon för ringa stöld, spritflaskans värde uppgick till cirka 150 kronor.
Mannen döms till 30 dagsböter om 200 kronor vilket gör att slutnotan, inklusive avgift till Brottsofferfonden, stannar på 6 800 kronor.

 En bil har sprängts i ett villaområde i Laröd i Helsingborg. Larmet kom vid 02.30-tiden på söndagsmorgonen från flera inringare som hört den höga smällen. Enligt Polisen har det varit en kraftig detonation som hördes flera kilometer bort.
Den sprängda bilen var parkerad vid en bostad. Flera andra bilar skadades vid explosionen, liksom fastigheten. Flera personer befann sig i huset men ingen person ska ha skadats.
Enligt TT:s fotograf har delar av den sprängda bilen flugit iväg omkring 50 meter vid smällen.
– Det är en mycket kraftig smäll det handlar om. Den bil som har drabbats är i princip totalt utblåst, det är inte mycket kvar av den, säger Polisens presstalesperson Evelina Olsson.
Polisen utreder en eventuell hotbild och har under natten inlett arbetet med att förhöra boende i området. Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Svenska kliniker beredda att utföra ”oskuldsoperationer”. Fem av 20 kliniker som SVT Nyheter granskat har varit villiga att utföra så kallade ”oskuldsoperationer”.
Kanalen lät en reporter ta kontakt med klinikerna under förespeglingen att hon var en flicka utsatt för hedersförtryck.
Klinikerna erbjöd ingrepp som sades ”återställa oskulden” för mellan 10 000 och 44 000 kronor.
Madelene Larsson, expert på hedersvåld på Jämställdhetsmyndigheten, är skarpt kritisk och menar att ingreppen befäster en hederskultur där kvinnor förväntas vara oskulder när de gifter sig.
– Utöver det så är det också djupt oetiskt att vårdgivare i Sverige inte bara utför ingrepp som går utanför beprövad erfarenhet och vetenskap utan att man dessutom tjänar ekonomiskt på den här väldigt utsatta målgruppen, säger hon.
Akademikliniken, som beskriver sig själva som ledande på plastikkirurgi i Norden, är en av de kliniker som i en SVT-granskning erbjuder ”oskuldsoperationer”.
– Vart ska dessa kvinnor annars vända sig? De är desperata, de skulle bara resa utomlands om det förbjöds i Sverige, säger plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm.

Miljonbot efter dynamitolycka. En bristande riskbedömning låg bakom en olycka vid ett sprängningsarbete utanför Linköping i januari förra året, rapporterar SVT Nyheter.
En 53-årig man som jobbade i närheten av sprängningen fick stenar i huvudet som orsakade en svår skada.
Åklagaren betecknar händelsen som ett arbetsmiljöbrott och kräver nu en miljon kronor i företagsbot, enligt ett strafföreläggande. Bolaget ska också betala 100 000 kronor i skadestånd till 53-åringen.
– Det är en kränkning att bli utsatt för det här arbetsmiljöbrottet. Bolaget har medgett sin betalningsskyldighet i bägge delar, säger åklagaren Aino Pietilä på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Nyhetsbyrån Siren.
Strafföreläggandet måste godkännas av bolaget för att det ska vinna laga kraft.

 En ny lag i Kina ska ge kvinnor ökat skydd mot könsdiskriminering och sexuella trakasserier, rapporterar Reuters. Det är första gången på nästan 30 år som lagstiftningen om kvinnors rättigheter ändras.
Samtidigt har aktivister uttryckt oro över en utveckling där staten lägger allt större vikt vid den traditionella kvinnorollen.
Exakt vad som ingår i lagen, och om de mer konservativa attityderna återspeglas där, är inte känt eftersom detaljer om lagen ännu inte släppts.
Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade i veckan att lagen exempelvis ska ge ökat skydd för fattiga och äldre kvinnor.
Bland annat ska arbetsgivare hållas ansvariga om kvinnors rättigheter kränks på jobbet. Även lagar som rör trafficking och kidnappning skärps.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.