Nyhetssammandrag tisdag 1 november 2022

Publicerad 2022-11-01

Kriminalvården håller barn isolerade olagligt länge, tjuvar tömde låst bil utan nyckel, två unga kvinnor åtalas efter att ha gömt vapen på stödboende och miljonskadestånd till friade för mordet på Malcolm X.

Kriminalvården håller barn isolerade olagligt länge. Bara under det senaste året har Kriminalvården vid 1 400 tillfällen hållit häktade barn isolerade i sina celler längre än tillåtet. Det motsvarar en tredjedel av häktningsdagarna, visar Ekots granskning.
– Man känner sig som ett djur. Eller till och med djur har det bättre, säger 16-årige Elias, som satt häktad med restriktioner i tre månader misstänkt för ett allvarligt brott.
Enligt en lag som trädde i kraft förra året har ungdomar mellan 15-17 år rätt att vistas med andra personer i minst fyra timmar om dagen.
Vilhelm Grevik, enhetschef för anstalt- och häktesavdelningen, medger att Kriminalvården bryter mot lagen. Enligt honom beror det på personalbrist.
– Det är otillfredsställande att vi inte lyckas med det här åtagandet och vi måste göra allt vi kan på alla nivåer för att säkra den här rättigheten.

Tjuvar tömde låst bil utan nyckel. Stölden på rastplatsen vid E 6 inträffade förra veckan.
Polisen misstänker att tjuvarna använt någon form av elektronisk utrustning för att kunna ta sig in i fordonet nyckellöst.
– Det finns fog för att misstänka att det kan vara så, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.
Det tyska paret var enligt egen utsago bara borta från bilen i fem, tio minuter. När de återvände såg de en annan bil lämna rastplatsen.
Inget de tänkte på då, men som de efter upptäckten av vad som hänt satte i samband med stölden. I bilen hade det stulits plånbok, bankkort, körkort, pass och kontanter.
Enligt Laholmspolisen är turister särskilt utsatta för bilinbrott utmed motorvägen.
– Vi har haft några stölder på Mellby center den senaste tiden. Man går in i utländska bilar, förmodligen för att det finns mycket grejor i dem, säger Christer Andersson.

Två unga kvinnor åtalas för att ha gömt vapen på stödboende. På ett stödboende i Eskilstuna hittades i våras en skarpladdad pistol, fem magasin och 46 patroner.
Nu åtalas två unga kvinnor, 19 respektive 17 år gamla, misstänkta för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.
De misstänkta kvinnorna ska tillsammans ha haft en skarpladdad pistol med tillhörande magasin och ammunition.
19-åringen greps i våras men frigavs senare, under hösten greps hon igen och sitter nu häktad sedan i slutet av september. Den yngre kvinnan är inte häktad.
I stämningsansökan som lämnades in till Eskilstuna tingsrätt i fredags, framgår även att vapnet bedöms vara av särskilt farlig beskaffenhet samt att det har förvarats lättåtkomligt tillsammans med narkotika. Enligt åklagaren har vapnet innehafts i en miljö och där kunnat befaras komma till brottslig användning.

Miljonskadestånd till friade för mordet på Malcolm X. Två män som först dömdes, och sedan friades, för mordet på den amerikanske medborgarrättskämpen Malcolm X får ett skadestånd på motsvarande drygt 390 miljoner kronor.
Männen, Muhammad Aziz och den numera avlidna Khalil Islam, avtjänade två årtionden i fängelse innan de frigavs villkorligt 1985 respektive 1987.
Islam avled 2009. Båda nekade till att ha skjutit Malcolm X. En tredje man, Mujahid Abdul Halim, dömdes även han för mordet och har erkänt sig skyldig.
”Muhammad Aziz, Khalil Islam och deras familjer har lidit i mer än 50 år på grund av de felaktiga domarna. De tjänstefel som begicks gjorde en oerhörd skada. Skadeståndet sänder ett budskap om att vi måste fortsätta att vara uppmärksamma på orättvisor”, skriver de båda männens advokat i ett uttalande.
Både FBI och New York-polisen hade inom några timmar efter mordet bevis på att varken Aziz eller Islam var skyldiga, något de dock valde att dölja.
Malcolm X sköts ihjäl vid 39 års ålder när han höll ett tal på Manhattan den 21 februari 1965.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.