Nyhetssammandrag lördag 5 november 2022

Publicerad 2022-11-05

Kvinnan som mördade kollega döms till 16-års fängelse, ledig polis åtalas för att ha stoppat en bil på ett vårdslöst sätt, fulla fåglar flög in i döden och inget tjänstefel när Sanna Marin festade loss i somras.

Kvinnan som mördade kollega döms till 16-års fängelse. Den 45-åriga kvinnan som dödade sin tidigare kollega med knivhugg och hammarslag i på en parkeringsplats i Bro döms till 16 års fängelse, skriver Attunda tingsrätt i ett pressmeddelande.
Händelsen beskrivs som en ”hämndaktion” och upprinnelsen ska ha varit att hon misstänkt att vännen försökt ta över hennes tjänst på jobbet. Att så skulle vara fallet har däremot förnekats av personer i kvinnornas närhet. Den misstänkta kvinnan har erkänt grov misshandel och vållande till annans död, men nekat till att hon haft uppsåt att döda.
– Trots att kvinnan begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning ska hon dömas till fängelse eftersom det finns synnerliga skäl för detta p.g.a. brottets höga straffvärde och kvinnans begränsade behov av psykiatrisk vård, säger rättens ordförande chefsrådmannen Lennart Christianson.
En nämndeman är skiljaktig och vill döma kvinnan för det mindre grova brottet dråp till fängelse i åtta år.

Ledig polis åtalas för att ha stoppat en bil på ett vårdslöst sätt och sedan knuffat bilföraren, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
Det var i maj 2022 som polisen på fritiden blev omkörd av en person i vänster körfält och han valde då att stoppa den omkörande bilen genom att köra in framför den och blockera körfältet.
Agerandet var oväntat för bilföraren som inte hann stanna bilen vilket ledde till en krock.
Efter incidenten sågs de utanför bilarna och polisen ska då uppträtt aggressivt och knuffat personen som ramlade in i sin bil och fick blåmärken och smärta i kroppen.
Polisen åtalas nu vid Falu tingsrätt för ringa misshandel och vårdslöshet i trafik, alternativt tjänstefel i båda fallen.
Enligt åtalet var polisens agerande obefogat och det var inte försvarligt att använda våld på det sätt han gjorde.

Fulla fåglar flög in i döden. Cirka 20 sidensvansar har hittats döda på marken vid en busskur av glas i Helsingborg, skriver Helsingborgs Dagblad.
Först misstänktes att fåglarna hade blivit skjutna eller förgiftade. De teorierna avfärdades dock snabbt.
– Det är säkert så att de varit fulla. De tenderar att bli det. Nu när det är så här varmt jäser rönnbären ju extra mycket på träden, säger Anna Glittersten Kratz, enhetschef på Park och gatumiljö i Helsingborgs stad, till tidningen:
Att så många fåglar dör på en gång är dock ovanligt. Thomas Terne, ordförande i Kullabygdens ornitologiska förening, säger till tidningen att han aldrig har hört talas om något liknande.
Han tror att sidensvansarna, som rör sig i flock, har blivit skrämda och att hela flocken måste ha flugit in i glaskuren.
Nu ska kommunen sätta upp siluetter av rovfåglar på busskuren, för att undvika att detta sker igen.

Inget tjänstefel när Sanna Marin festade i somras. Inga fel begicks av Finlands statsminister Sanna Marin i samband med den festkväll i somras som har benämnts som ”partygate”. Den bedömningen gör Finlands justitiekansler Tuomas Pöysti.
En mängd klagomål skickades in till kanslern efter att läckta bilder och videoklipp i augusti visade hur Marin dansade tillsammans med vänner i en privat bostad.
Enligt Pöysti finns det inga skäl att tro att Marin har försummat sin tjänsteplikt eller handlat mot lagen. Det är enligt ett utlåtande från Pöysti inte JK:s uppgift att ha synpunkter på de moraliska aspekterna.
Det är riksdagens sak att avgöra. Marin valde att ta ett drogtest efter kritiken mot henne. Testet var negativt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.