Jimmie Åkesson

SD-gänget räknar med att du är korkad – har de rätt?

Av Andreas Magnusson 2022-11-10

Samma dag som marionettminister Ulf Kristersson befann sig i Turkiet för att fjäska med landets diktator presenterade finansministern för den SD-ledda "moderatledda" regeringen sin budget. Hon var nöjd. På P1 kunde vi höra henne påstå att de nu ”infriar vallöfte efter vallöfte”. Håller du med?

Kanske syftar hon på det moderata vallöftet om fem kronor billigare diesel, det kristdemokratiska vallöftet om nio kronor billigare diesel eller det sverigedemokratiska vallöftet om tio kronor billigare diesel.

Nu blev sänkningen i och för sig bara 41 öre, men vem håller på och räknar kronor och ören?

Eller så syftar hon på det gemensamma vallöftet om ett högkostnadsskydd för el som skulle vara på plats 1 november.

Nu blev det i och för sig inget högkostnadsskydd för el och det är fortfarande inte på plats, men det blir så småningom ett begränsat bidrag för människor som bor i södra Sverige och har förbrukat mycket el.

Kristersson kände inte att han svek något löfte. ”Jag tycker att det ligger rätt nära” var formuleringen han valde.

Rätt nära? Ja, det är klart. Rent språkligt är meningen ”vi kommer att ha ett högkostnadsskydd för el på plats 1 november” oerhört lik meningen ”vi kommer inte att ha ett högkostnadsskydd för el på plats 1 november.”

Det är samma sorts logik som när Kristersson kunde lova förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samtala, samverka, samarbeta eller samregera med SD och sedan menade att han visst hade hållit sina ord eftersom löftet hade avgetts i egenskap av Alliansens företrädare och inte som moderat.

Ni vet som någon som inte knullar runt i egenskap av äkta make utan gör det i egenskap av konferensdeltagare.

Oavsett om det gäller sveket mot förintelseöverlevare, lögnen om högkostnadsskyddet eller hittepåsiffrorna om bränslekostnaden så bygger den politiska kalkylen på att du är lättlurad.

Du förväntas inte reagera över skillnaden mellan 41 öre och 10 kronor och du förväntas inte reagera över skillnaden mellan ett högkostnadsskydd och inget högkostnadsskydd.

Det var väl känt redan innan valet att Sverige gick mot en lågkonjunktur och att det skulle krävas rejäla åtstramningar. Det var väl känt att räntorna skulle rusa, att elkostnaderna skulle skjuta i höjden och att inflationen var på väg att bli rekordhög. Det är ingen ny information som har tillkommit efter valet.

Ändå lovade de brunblå politikerna guld och gröna skogar. Ja, de lovade faktiskt till och med gröna skogar rent bokstavligt. ”Nu får vi ordning på miljön” stod det på en del moderata valaffischer.

Det är lite svårt att begripa hur man får ordning på miljön genom att göra det dyrare med havsbaserad vindkraft, skrota klimatbonus för elbilar och slopa reduktionsplikten. Jag tror faktiskt inte ens att hon som har fått bli klimat- och miljöminister i utbyte mot tystad SD-kritik får ihop den logiken.

Det är lustigt att höra alla de högerväljare som innan valet menade att sossarnas stöd för att få ner bensinpriset med en krona var ett hån men nu tycker att 14 öres rabatt är helt okej.

Det är lustigt att höra alla de högerväljare som innan valet tjatade om att det var miljömupparna i Miljöpartiets fel att bensinen var så dyr som nu förnuftigt förklarar att bensinpriserna beror på höga världsmarknadspriser och att vi också måste ge den nya regeringen tid.

Det är lustigt att höra alla de högerväljare som innan valet klagade på att det går alldeles för långsamt med brottsbekämpningen nu nicka instämmande när Johan Forssell menar att det kommer att ta flera mandatperioder innan det blir ordning på gängkriminaliteten.

Det är lustigt att höra alla de högerväljare som innan valet gnällde på att skatterna var för höga men nu accepterar ett nästan identiskt skattetryck. ”Vi måste ju alla hålla igen nu när det blir lågkonjunktur”.

Det är lustigt att höra de ”invandringskritiker” som innan valet gnällde över de höga migrationskostnaderna som nu har full förståelse för att regeringen satsar 1,8 miljarder mer på migration än vad man gjorde i förra årets budget.

Eftersom vi har haft en extremt restriktiv migrationspolitik sedan 2015 finns det inte många kostnader att kapa. Det var och är dessutom en myt att invandringen har stor negativ påverkan på samhällsekonomin.

När tidningar gör reportage om människor som lurats av någon sol-och-vårare eller genom att till exempel låta en främling kapa deras Bank-ID, så är det svårt att hitta folk som vill låta sig intervjuas. Skammen för den som har gått på en enkel bluff är för stor.

Det är lättare att göra om verkligheten än att erkänna att man är lättlurad. Det blir pinsamt nu efter valet att påminnas om de tidigare harangerna i personalrummet om sossarnas vansinniga skatter eller att läsa sina gamla SD-vänliga inlägg i Bränsleupproret på Facebook.

Det var pinsamt för de TV-ägare som 1 april 1962 drog en nylonstrumpa över den svartvita TV-apparaten för att få in färg-TV och det är pinsamt för de människor som röstat på M, KD, L eller SD för att få billigare bensin, lägre elkostnad och minskad kriminalitet.

Högerpolitiker ljög för att få makten. Du var visserligen naiv, men du behöver inte ha varit korkad om du gick på bluffen. Däremot är du korkad om du accepterar deras ursäkter nu och du är korkad om du någonsin litar på dem igen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.