Nyhetssammandrag fredag 18 november 2022

Publicerad 2022-11-18

Allra-topparna frikända, misshandel i moské, mordmisstänkt dog i häkte, 9-årig pojke ihjälskjuten i Iran, fyra nya dödsstraff i Iran och en man frontalkrockade med en jourläkarbil.

Svea Hovrätt bedömer, liksom tingsrätten, att Allra-topparna, däribland Alexander Ernstberger samt en skatteexpert från Grant Thornton ska frias från brotten grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott.
Medan Allra-topparna, däribland den tidigare vd:n Alexander Ernstberger, avtjänar sina fängelsestraff på olika anstalter i Sverige kommer nu ett glädjande besked för trion.

Ett stort antal polispatruller ryckte ut till moskén på Araby i Växjö.
– Vi fick in larmet strax före klockan två. Det var uppringare från moskén som berättade att en person var skadad ute på parkeringen. Vi ryckte ut med flera patruller och två personer har gripits, säger Evelina Olsson Polisens presstalesperson, till Smålandsposten.
Enligt Polisen ska de två gripna männen misshandlat en tredje man inne i moskén. De ska ha använt någon form av tillhygge.

Mordmisstänkt död i häktet. En man som har varit häktad misstänkt för mord i Malmö i juli har avlidit.
– Mannen har knutits till gärningen genom fynd som gjorts hemma hos honom och tekniska spår. Han har vidgått att han utövat våld, men förnekat brott. Förundersökning pågår alltjämt, men det finns inte skäl att utreda andra misstänkta, säger kammaråklagare Helena Lundström i ett pressmeddelande.
Enligt Expressen har mannen tagit sitt liv i häktet. Mannens anhöriga är underrättade.

Oroligheterna i Iran fortsätter. Natten till torsdagen sköts 15 människor ihjäl, däribland en 9-årig pojke, rapporterar The Guardian.
Regimkritiska iranier uppger att Basij-milisen dödade många människor i staden Izeh Khuzesta, medan statliga nyhetsmedier hävdar att terrorister på motorcyklar låg bakom morden på sju personer i staden.

Fyra personer döms till döden för att ha protesterat mot regimen i Iran, rapporterar BBC.
Brottet de anklagas för är ”fiendeskap mot Gud”. Enligt iransk domstol har en av de så kallade ”upprorsmakarna” kört på och dödat en polis.
En uppges ha varit beväpnad med kniv och ett skjutvapen, en annan ska ha blockerat trafiken och orsakat ”terror”. Den fjärde döms för en knivattack.
Flera människorättsorganisationer fördömer dödsdomarna och menar att de anklagade torteras och tvingas till falska erkännanden.
Enligt människorättsgruppen Hrana har minst 348 demonstranter dödats och 15 900 gripits sedan protesterna började i september.

Man frontalkrockade med jourläkarbil. En olycka inträffade på Bergslagsvägen i nordvästra Stockholm tidigare i går kväll.
En man i 20-årsåldern kom över med bilen på fel körbana och frontalkrockade med en jourläkarbil.
Jourläkarbilen var inte under utryckning, och ingen i den bilen skadades.
Men en ung man som satt i passagerarsätet i personbilen skadades och fick föras till sjukhus.
I och utanför bilen hittade Polisen lustgastillbehör. Bilföraren är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.