Nyhetssammandrag lördag 19 november 2022

Publicerad 2022-11-19

Mordmisstänkt har släppts, hajdumpning i Lysekil, 15-årig flicka åtalas för mord på sin lillebror, bekräftat sabotage vid Nord Stream och Vladimir Putin har gömt en förmögenhet i en hemlig flyktfond.

En av de två män som varit anhållna skäligen misstänkta för mordet i Gävle på tisdagen har försatts på fri fot, uppger Åklagarmyndigheten.
Den andre mannen har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrott och skäligen misstänkt för skyddande av brottsling.

Ett stort antal rödlistade pigghajar och rockor hittades döda eller döende i Lysekils hamn i mars tidigare i år.
Nu har en person delgivits misstanke om brott mot fiskelagen, rapporterar P4 Väst.
Kustbevakningen har gjort flera förhör med den misstänkte. Åtal kan komma att väckas inom ett par veckor.

Flicka åtalas för mord på sin lillebror. Lördagen den 16 juli larmades Polisen till en bostad i västra Stockholm.
En tioårig pojke hade skadats allvarligt och flögs till sjukhus med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.
Först hanterades det som ett sjukdomsfall men snart fattade Polisen misstanke om brott.
Pojkens 15-åriga storasyster greps samma kväll och åtalas nu för mord, meddelar Åklagarmyndigheten. Flickan nekar till brott.

Explosionerna vid Nord Stream 1 och 2 vad sabotage, hävdar kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.
– Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen, säger Mats Ljungqvist.

Vladimir Putin har gömt en förmögenhet i en hemlig ”flyktfond” i Centralafrikanska republiken, enligt Telegramkanalen ”General SVR” som påstås drivas av en före detta generallöjtnant för den ryska underrättelsetjänsten FSB. Totalt handlar det om över 150 miljarder kronor.
Enligt brittiska tidningen Mirror påstås det att Rysslands president Vladimir Putin vid en nödsituation planerar att fly till ett av världens fattigaste länder – Centralafrikanska republiken.
Enligt Telegramkanalen ”General SVR” har Putin gömt drygt 150 miljarder kronor i kontanter och guld i landet. Förmögenheten kallas av Mirror för en ”flyktfond”.
Förra veckan stod det klart att Vladimir Putin skulle hoppa över G20-mötet på Bali. Han skickade i stället dit utrikesminister Sergej Lavrov.
Den ryske presidenten prioriterade i stället ett samtal med Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadéra, som kom till makten 2016.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.