Nyhetssammandrag måndag 21 november 2022

Publicerad 2022-11-21

Berusad person fastnade i Polisens handbojor, 17 taxichaufförer dömda för sexbrott, Åbyanstalten öppnar på nytt och masskjutning på gayklubb i Colorado.

Berusad person fastnade i Polisens handbojor. Polispatrullen som skulle köra hem en berusad person i Linköping under natten mot lördagen stötte på oväntade problem, skriver Corren.
Personen, som var omhändertagen och skulle släppas av vid hemadressen, var satt i handfängsel. Men när poliserna skulle lossa bojorna gick något snett – och nyckeln gick av.
Dramat fick sin upplösning efter att även brandkåren fått rycka ut.
– Ja, det här var nästan lite dråpligt. Men till slut kom räddningstjänsten och fick upp handfängslet. De har ju lite starkare grejer än vi, säger Jonas Wallin, befäl vid polisens ledningscentral, till tidningen.

Det senaste året har 17 taxichaufförer dömts för sexbrott i Sverige – varav tio begått brott i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Samtliga dömda är män.
– Det finns säkerligen ett mycket större antal. Det ska ju passera ganska mycket innan det når fällande dom, säger Polisens utredare Johan Rebas.
Det är dock omöjligt att säga hur många övergrepp av taxichaufförer som anmälts, eftersom den statistiken inte förs utifrån yrkesgrupp.

Åbyanstalten öppnar på nytt. För snart tio år sedan stängde anstalten Åby utanför Uppsala.
Nu när antalet personer som döms till fängelse ökar i Sverige ska anstalten öppna igen, och de intagna kommer att vara män med låg återfallsrisk, rapporterar SVT.
– Det blir de som är dömda till korta tider, men även de som slussas ut, säger Pernilla Vikström, kriminalvårdschef för häktet i Uppsala.
Strax utanför Gunsta har cirka 25 byggnader stått tomma i ett halvår, innan dess användes de av Migrationsverket. Från hösten 2023 ska tio av byggnaderna husera anstalten Åby.
– Kriminalvården har ett stort behov av nya anstaltsplatser, säger Pernilla Vikström.
Till en början ska 60 interner placeras på anstalten som kommer vara den lägsta säkerhetsklassen, klass 3.

Masskjutning på gayklubb i Colorado. Under söndagsmorgonen rapporterades om en skjutning på nattklubben Q, en känd gayklubb i Colorado Springs.
Under en pressträff bekräftar polisen att minst fem personer dött i skjutningen och 18 personer är skadade.
En misstänkt gärningsman har gripits och vårdas på sjukhus för sina skador.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.