Nyhetssammandrag tisdag 22 november 2022

Publicerad 2022-11-22

16 års fängelse för mord på sin mamma, bombhot mot gymnasieskola i Uppsala, rättegång om hämndaktion tas om och Irans VM-spelare tysta under nationalsången.

16 års fängelse för mord på sin mamma. En 21-årig man i Eskilstuna döms till 16 års fängelse för att ha knivhuggit sin mamma till döds i april i år, rapporterar SVT.
Strax innan mordet hade sonen förlorat sin plats på ett stödboende sedan det uppdagats att han haft en kniv på boendet.
Han flyttade då hem till sin mamma och sina yngre syskon. Enligt ett av syskonen ska det ha förekommit konflikter mellan 21-åringen och mamman dagarna innan mordet.
Enligt domen hade han bestämt sig för att döda sin mamma. På morgonen den 27 april tog han en kökskniv och la den under sin madrass, letade rätt på handskar och tog på sig ett extra lager med kläder.
Sedan högg han mamman i hals, ansikte och nacke när de var ensamma hemma. Mammans döda kropp hittades av dottern i sovrummet, precis efter att hon kommit hem från skolan.
I förhör har 21-åringen sagt att en inre röst uppmanade honom att begå mordet. Men Rättsmedicinalverket, som undersökt honom, har inte sett några tecken på att han har någon allvarlig psykisk störning och dömer honom därför till fängelse.
Av domen framgår att 21-åringen har ett en historia av missbruk och kriminalitet och att han tidigare avtjänat fängelsestraff för rån och misshandel.

Bombhot mot gymnasieskola i Uppsala. Skolpersonal larmade Polisen efter att ha fått mejl om att en elev ska ha med sig en bomb till skolan, skriver Aftonbladet.
Eleven förhördes av polis som senare kunde koppla en tonårspojke från norra Sverige till bombhotet.
Tonårspojken var bekant med den elev som pekades ut i mejlet och menar att hotet ska ha varit menat som ett skämt. En anmälan om grovt olaga hot är upprättat.

Rättegång om hämndaktion tas om. Rättegången som rör en misstänkt hämndaktion efter skottlossningen i Botkyrka 2020, där en tolvåriga Adriana dödades, ska tas om beslutar Södertörns tingsrätt.
I mitten av september inleddes förhandlingen mot nio män som åtalats för inblandning i bland annat mordförsök och förberedelse till mord under hösten 2020.
Brotten ska enligt åklagaren utgöra en hämnd planerad av personer som uppfattade sig som de egentliga måltavlorna för skjutningen.
Rättegången pausades dock snart då det framkom att utländsk polis fått fram ytterligare material från den krypterade chattjänsten SKY ECC och att utredningen kunde behöva kompletteras.
Nu har dock tingsrätten beslutat att ta om hela huvudförhandlingen då det tagit mycket längre tid än trott att få materialet levererat till Sverige, vilket gjort uppehållet längre än tillåtet.
Den nya förhandlingen inleds på torsdag och hålls parallellt med rättegången i målet som tar upp mordet på flickan.

Irans VM-spelare tysta under nationalsången inför premiären i fotbolls-VM mot England, sannolikt för att visa stöd för demonstranterna i hemlandet, rapporterar TT.
Inför VM-premiären sade Irans lagkaptenen Alireza Jahanbakhsh att laget gemensamt skulle bestämma om de skulle sjunga med eller vara tysta under nationalsången.
Spelarna valde att inte sjunga, troligen en gest för att visa stöd för demonstranterna.
Malmöfödde VM-spelaren Saman Ghoddos – som sent 2017 valde att representera Irans landslag – har inför mästerskapet i Qatar kommenterat situationen i Iran.
– Något måste förändras, det har redan gått för långt. Alla vill se en förändring. En förändring som är väldigt enkel. Det människorna vill ha är egentligen inget speciellt. Det är bara frihet. Jag säger inte att de ska slåss för det, för våld är inte den bästa vägen att gå, har han sagt till The Independent.
Irans anfallsstjärna Sardar Azmoun uttalade sig tidigare i höstas om situationen i hemlandet:
”Se vad ni gör mot vårt folk. Skäms! Ni dödar utan att tveka. Länge leve iranska kvinnor”, skrev han på Instagram.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.