Johan Pehrson och Jimmie Åkesson. Foto Peter Wixström /TT

Johan Pehrson har nog förväxlat liberalism med kannibalism

Av Andreas Magnusson 2022-11-22

Först säger man en sak innan valet. Sen säger man en sak efter valet. Därefter säger man en sak när Jimmie Åkesson lyssnar och en annan när man tror att han inte gör det. Och om dubbelspelet avslöjas så ber man om ursäkt till Björn Söder.

Det är svårt att begripa varför ett påstått liberalt parti vill hjälpa till att driva igenom anti-liberala reformer och det är svårt att begripa varför de är så rädda för det som borde vara partiets egen ideologi.

Många har fascinerats över den lätthet med vilken Liberalernas partiledare Johan Pehrson utsätter sig själv och sitt parti för förnedring. Han tycks vända i ideologiska frågor lika ofta som han vänder korv vid grillen.

Då blir det kompiskvällar med gin och tonic i elegant slottsmiljö ena dagen och snack om ”brun sörja” nästa dag.

Då kallas Sverigedemokraternas bidrag till Tidöavtalet för ”skit” och ”extrempopulistiskt” när man talar för en liten tidningsstiftelse i Gästrikland, men så fort saken uppmärksammas av Expressen blir det förlåt mig-sms till framträdande sverigedemokrater.

Jag tror faktiskt att förklaringen bakom Liberalernas bristande liberalism och ryggrad är lika enkel som genant. Johan Pehrson och hans partikamrater har blandat ihop två ord. Liberalism och kannibalism är inte samma sak.

På Wikipedia står det att ”kannibalism innebär att en människa eller annat djur äter en annan individ av samma art”. Vanligt bland utövare av kannibalism är tanken om att man genom att äta upp delar av en fiendes (eller väns) kropp kan ta över denna människas egenskaper.

Liberalerna är partiet där man utger sig för att äta upp extremister men i själva verket äter upp liberaler. Paradoxalt nog tar de inte över sina egna egenskaper när de gör det utan sina fienders.

Då blir det fullt naturligt att ställa språkkrav på tvååringar, att utvisa människor som uppvisat ”bristande vandel” eller att vilja hindra svårt sjuka från att genom tolkhjälp få rätt sjukvård.

Kongos dåvarande premiärminister Lumumba lär på 60-talet ha sagt att ”när det här är över ska vi återgå till det gamla och äta våra fiender”. Möjligen kommer Johan Pehrson snart att säga något liknande.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.