Nyhetssammandrag onsdag 23 november 2022

Publicerad 2022-11-23

Skåpbil stoppades med 322 kg cannabis, falska läkare lurar äldre i Eskilstuna och Linköping, förare till partybuss döms för vållande till annans död och serievåldtäktsmannen ”Bondi Beast” identifierad efter nästan 40 år.

Skåpbil stoppades med 322 kg cannabis. En skåpbil som stoppades av Polisen utanför Gränna i augusti var lastad med över 300 kg cannabis. Nu åtalas en man och en kvinna för synnerligen grovt narkotikabrott.
Polisen lade märke till bilen på E4, då den var i dåligt skick och verkade tungt lastad. Dessutom visade sig fordonet vara avställt, rapporterar P4 Jönköping.
I skåpbilen hittades 15 kartonger med sammanlagt 322 kilo cannabis. Enligt åklagaren hade de två åtalade lastat narkotikan i södra Sverige och sedan kört norrut.
De åtalade nekar till brott. Mannen, som körde bilen, hävdar att han inte visste vad som fanns i lasten eller vem som beställt transporten.

Falska läkare lurar äldre i Eskilstuna och Linköping. Äldre personer har blivit uppringda av personer som utger sig för att vara läkare på Universitetssjukhuset i Linköping samt Mälarsjukhuset i Eskilstuna, varnar Polisen på sin hemsida.
Personen som ringer uppger att sjukhuset vill boka en tid för någon sorts undersökning exempelvis röntgen, och att de behöver använda sin bankdosa för bokningen.
I ett fall ville uppringaren komma hem till den äldre personen.
Målsäganden i dessa ärenden har varit vakna och inte använt sin bankdosa eller låtit uppringaren besöka dem. De har därför inte blivit av med några pengar.

Förare till partybuss döms för vållande till annans död efter att en man dött efter en olycka i Söderledstunneln i centrala Stockholm, skriver DN. Föraren döms till villkorlig dom samt att betala skadestånd på över 170 000 kronor till flera anhöriga.
Mannen, i 40-årsåldern, dog i augusti när han stack upp huvudet ur busstaket när de färdades i tunneln.
Rätten anser att föraren borde ha räknat med att passagerare kunde bete sig på ett sådant vis att ”fara för svår olycka skulle kunna föreligga”.
Trots detta valde föraren att köra in i tunneln utan att försäkra sig om att det kunde göras utan risker.

Serievåldtäktsmannen ”Bondi Beast” identifierad efter nästan 40 år. Polisen i Sydney har identifierat en serievåldtäktsman som mellan åren 1985 och 2001 misstänks ha förgripit sig på 31 kvinnor i staden, rapporterar BBC. Genom en dna-analys har polisen lyckats koppla Keith Simms, som dog i februari vid 66 års ålder, till tolv av våldtäkterna.
Övriga 19 stämmer in på gärningsmannens tillvägagångssätt. Offren var mellan 14 och 55 år.
Våldtäkterna skedde efter att Simms antingen brutit sig in i kvinnornas hem eller attackerat dem när de var ute och joggade.
I medierna beskrevs han som ”The Bondi beast”, efter området där flera av våldtäkterna begicks, eller ”The tracksuit rapist”, efter kläderna som han bar när brotten begicks.
Keith Simms levde ett dubbelliv och berättade aldrig om sina brott för familj eller vänner, enligt Sydney Morning Herald.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.