Nyhetssammandrag torsdag 24 november 2022

Publicerad 2022-11-24

3D-printade skjutvapen har börjat dyka upp bland Sveriges kriminella, Cissi Wallin överklagar förtalsdom till Högsta domstolen, stal ”Hesa Fredrik” och satte den på sin A-traktor och misstänkt hackerattack mot EU-parlamentet.

3D-printade skjutvapen har börjat dyka upp bland Sveriges kriminella. Polisen oroas över att vapnen ska öka, framför allt i Stockholmsområdet där gängskjutningarna är många, rapporterar SvD.
I veckan dömdes en 19-åring för innehav av en hel kulsprutepistol där bara några få delar var av metall. Enligt Polisen kan det tyda på att kriminella fortfarande lär sig hur man skriver ut vapen.
– Såvitt jag förstår är detta det första kompletta vapnet av det slaget som har hittats i Stockholm, säger åklagaren Julia Andreasson som drev målet mot 19-åringen.
Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) har i utredningen mot 19-åringen listat vad som skiljer plastvapen från konventionella vapen; att de är billiga och lätta att tillverka, anses svarare att spåra, ger sällan utslag i metalldetektorer och är enkla att förstöra.

Cissi Wallin överklagar förtalsdom till Högsta domstolen. Skribenten och debattören Cissi Wallin överklagar hovrättsdomen, där hon fälldes för grovt förtal mot journalisten Fredrik Virtanen.
I första hand vill hon frias, i andra hand att domstolen ”utdömer en mindre ingripande påföljd”. Både tingsrätten och hovrätten har fällt Wallin och dömt henne till villkorlig dom och dagsböter.
Under Metoohösten 2017 anklagade Cissi Wallin på sociala medier Virtanen för att 2006 ha drogat och våldtagit henne. Händelsen hade tidigare utretts av polis men lagts ned. Virtanen har hela tiden nekat och anmälde Wallin för förtal.

Stal ”Hesa Fredrik” och satte den på sin A-traktor. Nyligen såg ett vittne en stöld i Ljusdal, av en Hesa Fredrik-tuta och en A-traktor i närheten av brottsplatsen och tipsade Räddningstjänsten. Med hjälp av uppgifterna kunde man ta reda på vem som ägde fordonet och Polisen åkte dagen därpå ut för att kontrollera det.
– Då låg tutan inkopplad i en förstärkare i lådan i baksätet, inmonterad och klar, så man kan säga att här blev man ertappad med fingrarna i syltburken, säger Räddningschef Peter Nystedt, till Ljusdals-Posten.
I år har det stulits fyra sådana tutor i området och han misstänker att även de övriga stölderna kan ha koppling till motorburen ungdom, något man också sett på andra håll i landet.
Utomhuslarmet ”Hesa Fredrik” används för att varna allmänheten vid större händelser.

Misstänkt hackerattack mot EU-parlamentet. Omedelbart efter EU-parlamentets besked om att man klassar Ryssland som ”statlig sponsor av terrorism” kom uppgifter om en hackerattack.
Parlamentets webbsidor och uppkopplingen i byggnaden drabbades av stora problem. Talespersonen Jaume Duch skriver på Twitter att det rör sig om en överbelastningsattack – och enligt presidenten Roberta Metsola har en Kremlvänlig grupp tagit på sig ansvaret.
”Inte direkt den smartaste metoden för att få oss att ändra oss på punkten om att klassa landet som en terroriststat. Vi kommer att stå upp mot Putins försök att söndra, och tysta, EU”, skriver den svenska ledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett mejl till nyhetsbyrån.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.