Nyhetssammandrag fredag 25 november 2022

Publicerad 2022-11-25

Chef på kvinnojour döms efter att ha fört över pengar till eget konto, Göteborg polisanmäler hot mot socialtjänsten, kvinna dog efter att vårdcentral missat cancer, fler synliga poliser i Stockholm under julruschen och Rasmus Paludan får skadestånd.

Chef på kvinnojour döms efter att ha fört över pengar till eget konto. En tidigare verksamhetschef för en kvinnojour i Skåne döms efter att under tre månader ha fört över 2,6 miljoner kronor från föreningens konto till sitt eget, skriver Sydsvenskan.
Det var i samband med en överföring till ett konto i utlandet som banken reagerade och spärrade överföringen.
När överföringarna upptäcktes avskedades kvinnan och hon betalade därefter tillbaka alla pengarna. Hon har sagt att hon tänkte investera pengarna för jourens räkning.
Kvinnan döms till villkorlig dom och 160 dagsböter, totalt 33 600 kronor, för 18 fall av trolöshet mot huvudman.

Göteborg polisanmäler hot mot socialtjänsten. Fyra socialförvaltningar i Göteborg har gjort en polisanmälan efter att en desinformationskampanj mot socialtjänsten börjat spridas i sociala medier, rapporterar SVT Väst.
Falsk information sprids i sociala medier och arabisktalande kanaler om att socialtjänsten kidnappar barn från personer med invandrarbakgrund och nu även en video där en man berättar att han fått information om att andra personer ska ha köpt vapen och sprängämnen för att begå ett attentat mot socialtjänsten i Göteborg.
– Det är ett hot mot demokratin, säger Ing-Marie Larsson, avdelningschef för socialförvaltningen Nordost i Göteborg, till SVT.

Kvinna dog efter att vårdcentral missat cancer. Läkarna på en vårdcentral missade att en kvinna hade cancer, trots att hon i sju månaders tid sökte hjälp för bland annat andfåddhet, trötthet, smärta och knölar på kroppen.
När cancern i tarmen till slut upptäcktes var kvinnan i 60-årsåldern redan döende och hon avled knappt två månader senare, rapporterar P4 Jönköping.
Vårdcentralen skrev bland annat ut järntabletter och antibiotika åt kvinnan och sade att hon inte visade tecken på någon allvarlig sjukdom.
Men till slut röntgades kvinnan, efter att de anhöriga drivit på. Då hade hennes cancer redan spridit sig från tarmen till flera andra delar av kroppen.
Dödsfallet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) – både av kvinnans dotter och av Region Jönköping.

Fler synliga poliser i Stockholm under julruschen. Julskyltning, restauranger och butiker lockar många besökare och därför kommer fler poliser att röra sig ute bland folk i Stockholms innerstad från slutet av november.
Även i köpcentrum och på andra folktäta platser i norra och södra delen av Stockholmsregionen kommer det att finnas fler poliser.
”Tanken är att kunna agera snabbt om det behövs samt att skapa trygghet. Den ökade närvaron beror inte på en känd eller förändrad hotbild”, skriver Polisen på sin hemsida.

Rasmus Paludan får skadestånd. En man från Götene har blivit ålagd att betala 5000 kronor i skadestånd till den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan, rapporterar SVT.
Mannen ska ha skrivit en hotfull mening och skickat bilder på bland annat en dansk flagga, en explosion, en eld och två gubbar som kräks. ”lånad tid är fin tid ticktack” – löd hotet som mannen skrev till Rasmus Paludan i maj i år.
Mannen har erkänt gärningen. Utöver skadeståndet ska han även betala dagsböter till en summa av 3 000 kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.