Nyhetssammandrag söndag 27 november 2022

Publicerad 2022-11-27

Polis fick hår avslitet vid ingripande, pensionärer tränar självförsvar för att skydda sig mot rånare, hovrätten ändrar friande dom till 14 års fängelse, skyddet mot handel med hajar, sköldpaddor, ödlor och grodor stärks och Polisskolans rektor i Haiti ihjälskjuten.

Polis fick hår avslitet vid ingripande. En man i 40-årsåldern har åtalats för att ha skadat två poliser när de skulle omhänderta honom i Strängnäs i somras.
Mannen blev våldsam när poliserna skulle omhänderta honom för psykiatrisk tvångsvård, och han åtalas nu för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, då han drog en av poliserna i håret så att det slets av och hennes kollega blev slagen i ansiktet.
Han själv har i förhör sagt att han inte minns mycket av händelsen.
Mannen åtalas också för att oprovocerat ha hotat två personer med en kniv i Strängnäs i slutet av oktober. När Polisen kom hotade han även poliserna med kniven.
Inte heller denna händelse säger sig den misstänkte minnas mycket av, men han har i förhör erkänt att han införskaffat kniven.
Om mannen döms vill åklagaren att han ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända på fem år.

Pensionärer tränar självförsvar för att skydda sig. På kampsportsklubben i Kumla har man fått nya medlemmar. Det är ett gäng pensionärer som lär sig kampsportstekniker som kan komma till användning om de blir rånade, skriver SVT.
Det började med att pensionärerna fick lära sig falltekniker som kommer från jujutsun. Men när det var klart önskade gruppen att få lära sig mer om självförsvar.
– Så vi har snickrat ihop en kurs, säger Roger Berger, instruktör.
Tanken med att lära ut självförsvar är att öka tryggheten bland deltagarna.
– Många har sagt att de är rädda om sina guldkedjor, så vi försöker lära dem så att de kan försöka försvara sig, säger Roger Berger.

 Hovrätten ändrar friande dom till 14 års fängelse. En 75-årig man misshandlades svårt på en gångbro på Hisingen i Göteborg, och lämnades för att dö. Nu döms en man i 20-årsåldern till 14 års fängelse för brottet, rapporterar Göteborgs-Posten.
Det var i oktober förra året som en äldre man hittades svårt skadad på en bro. Mannen hade bland annat mottagit slag mot huvudet, som ledde till skallfrakturer och en hjärnskada.
Han hade även ett flertal stickskador och fick bestående men av händelsen.
En man i 20-årsåldern kom senare att gripas, och åtalades för brottet i tingsrätten, där han friades.
Brottet överklagades, och nu döms mannen till 14 års fängelse i hovrätten för försök till mord. Mannen ska även betala 175 000 kronor till offret.

 Skyddet mot handel med hajar, sköldpaddor, ödlor och grodor stärks. Det är resultatet av förhandlingar vid årets överläggningar om Cites, globala regler gällande handel med hotade arter.
Shirley Binder, delegat från Panama, säger till AFP att beslutet är historiskt. Enligt henne kan nu 90 procent av hajarna på dagens marknad skyddas.
Nyhetsbyrån beskriver aptiten på hajfenor i Asien som närmast omättlig. Produkten är mycket populär i bland annat Hongkong, Taiwan och Japan.
Handelsmötet avslog däremot en rad andra förslag. Bland annat hade vissa afrikanska länder hoppats på ett stopp för handel med noshörningar, något som inte blev verklighet.

Polisskolans rektor i Haiti ihjälskjuten. Mordet är det senaste av en mängd attacker mot rättsväsendet.
I filmklipp som på fredagen började cirkulerat på sociala medier syns rektorn Harington Rigauds blodiga kropp ligga på marken.
Senare bekräftade polisen att han dödats. Enligt talespersonen Garry Desrosiers sköts Rigaud vid ett polisfordon utanför polisskolan i huvudstaden Port-au-Prince.
Ingen misstänkt har pekats ut. FN:s generalsekreterare António Guterres varnade i oktober för utvecklingen i Haiti.
Han beskrev då en mardrömslik situation där de kriminella gängen helt håller på att ta över kontrollen.
De kriminella gängen tros till exempel kontrollera över 60 procent av huvudstaden Port-au-Prince med omkring 1,5 miljoner invånare.
Landets kris fördjupades 2021 då presidenten Jovenel Moïse mördades.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.