Nyhetssammandrag måndag 28 november 2022

Publicerad 2022-11-28

Inbrott i galleria – polisen sköt varningsskott vid gripande, Gävlebocken flyttad – bockbrännare kan åtalas för mordbrand, stort bråk i Landskrona under julfest och unga sitter häktade för länge.

Polisen fick på söndagsmorgonen larm om att flera personer gjort inbrott i en affär i Kista galleria i nordvästra Stockholm.
När de skulle stoppa två bilar som de misstänkta tjuvarna färdades i uppstod en hotfull situation, där en av de misstänkta ska ha försökt strypa en polis.
En annan polis avlossade varningsskott med sitt tjänstevapen och de fyra männen, samtliga i 25-årsåldern, kunde sedan gripas.
Polisen har inlett en utredning gällande grov stöld, olaga hot och försök till dråp alternativt grov misshandel. Ingen person ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen.

 Den berömda Gävlebocken har flyttats tillfälligt, från Slottstorget till Rådhustorget.
Den står nu nära byggnader där människor vistas och där det finns träd runt omkring som ökar spridningsrisken. Detta gör att en eventuell bockbrännare kan åtalas för mordbrand.
Personer som förut tänt eld på bocken har åtalats för grov skadegörelse och dömts till kortare fängelsestraff och skadestånd.
Skulle någon tända eld på bocken i år riskerar den ett betydligt strängare straff, då minimistraffet för mordbrand är två års fängelse.
Gävlebocken ställdes upp för första gången 1966, och sedan dess har den byggts upp på samma plats varje år inför första advent.
De flesta åren har bocken bränts upp eller förstörts på andra sätt. Endast 16 gånger har den fått stå kvar mer eller mindre oskadd. Om bocken klarar sig i år återstår att se.

 Polisen fick under natten mot söndagen larm om ett pågående bråk i Landskrona. Flera män ska ha börjat slåss med varandra utanför en lokal där en julfest pågick. Inga tillhyggen ska ha använts men fyra män skadades, dock inte allvarligt.
De undersöktes av ambulanspersonal på platsen, men ingen av dem behövde köras till sjukhus.
Två män har anmält varandra för misshandel. Ingen av de inblandade kunde höras direkt, då de var kraftigt berusade.

 Sverige har kritiserats av både FN och Europarådet för att personer under 18 år sitter häktade länge. Kritiken ledde till att riksdagen förra året gjorde en lagändring som innefattar nya tidsbegränsningar för häktning av unga.
Lagen har dock inte haft önskad effekt, tiden som ungdomar under 18 år sitter häktade har tvärtom blivit längre.
Enligt den nya lagen får personer under 18 år inte sitta häktade längre än tre månader, men under första året efter att lagen infördes satt fler unga häktade mer än tre månader jämfört med tidigare år.
Åklagare ska nu utreda om det är möjligt att placera frihetsberövade ungdomar på till exempel låsta vårdhem istället för på häktet.
– Vi vet att väldigt många av de barn som häktas har lidit av psykisk ohälsa redan innan de häktas och att det kan förvärras under en häktning. Där har vi sagt till huvudmännen att de måste hitta alternativ, det kan vara andra former av ställen där barn kan vara under häktningstiden och under utredningen, som är säkra och bra för barn, säger barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.