Debatt

Från en blatte till en annan…

Av Menekse Mermer 2022-12-01

En del invandrare dömer andra med eftersmak av bitterhet då de anser att andra inte integrerar in i det svenska samhället som de själva gjorde. De jämför alla med sig själv som om vi alla hade exakt lika förutsättningar här i livet. ”Invandrare måste vilja integrera och bli en del av det svenska samhället” is the new black och det är som om pekpinnen löper amok och förökar sig.

”Jag har minsann integrerat mig! Varför gör inte dom det?” Det bildas ett eko av en del blattar.

De bedrar sig själva och införskaffar sig en pokal på ”duktig invandrare” baserat på falska grunder när de påstår att de som individer är så mycket bättre, duktigare, mer villiga att integrera än vad dagens invandrare är.

Det är inte ovanligt att de är offentliga personer, journalister, politiker etcetera. De överröstar varandra om att de minsann har integrerat, de talar flytande svenska, utbildat sig, skaffat jobb och så vidare.

Vem vill tillhöra förlorarlaget? Det är tyvärr inte alltid så lätt – att inte dras med i denna avgrund. Gudarna ska veta att det gäller att ha ett starkt psyke och insikt för att inte gå vilse i skam- och skuldkänslor och ständigt ha invandrare i sikte med automatgevär och skarp ammunition.

Likt mig kom många av dessa individer till ett Sverige där minst hälften av klasskamraterna var svenskar. De fick förmånen att växa upp i ett Sverige som hade betydligt fler och mer resurser i form av arbete, lägenheter och en betydligt starkare välfärd.

En välfärd med tjockare plånbok där vården, skolan, arbetsförmedlingen, socialtjänsten, försäkringskassan etc. kunde stötta befolkningen på en helt annan nivå än vad vi bevittnar idag. Idag är Sverige fattigt i jämförelse.

Den insikten saknas hos en del av de invandrare som fördömer andra för att ha misslyckats integrera.

Personligen skulle jag aldrig jämföra mig med dagens invandrare eller någon annan överhuvudtaget i allt vad integration innebär. Det vore minst sagt orättvist och oärligt om jag skulle framhäva mig som bättre än dem.

Jag hade bättre förutsättningar att integrera än vad de nyanlända eller till och med de unga, födda i Sverige idag, har beroende av var de bor. Med tanke på bostadsmarknaden är det ingen enkel match att ändra demografi.

Tyvärr får inte alla samma eller lika förutsättningar i livet även om en del argumenterar för det. Det synsättet är otroligt onyanserad.

Faktum är att inte ens enäggstvillingar presterar lika ”bra” eller är lika ”framgångsrika” som sin tvilling, trots att de nästintill har identisk GEN-uppsättning och oftast växer upp i en och samma miljö. Vi är alla unika och det ut i fingerspetsarna.

Hur kan vi då förvänta oss att invandrare med betydligt sämre förutsättningar ska integrera som vi andra har gjort? Vad får oss att tro att de skulle ha lyckats bättre om de hade invandrat till dagens Sverige?

Vi som invandrade innan 2000-talet serverades en fet integrationsmiddag på ett guldfat och lyckades mätta våra magar. Är det inte något orättvist och lider vi inte av hybris när vi dömer ut de som plockar smulorna efter våra festligheter?

 Av Menekse Mermer
Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Menekse Mermer flyttade till Sverige som tioåring och delar gärna med sig av sitt perspektiv då hon har varit bosatt såväl i Turkiet som i London och Lund.
Hon har varit socialarbetare inom socialtjänsten sedan många år tillbaka som kontaktperson, projektledare, administratör, socialsekreterare, samhällsvägledare, bidragshandläggare mm.
Hon har tidigare varit politiskt aktiv men idag engagerar hon sig i samhälleliga frågor genom att skriva artiklar.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.