Nyhetssammandrag lördag den 3 december 2022

Publicerad 2022-12-03

Flerfamiljshus i lågor, personal i livsmedelsbutik attackerad, Folktandvården ställer frågor kring våld i nära relationer och man attackerade andra med böcker.

Tidigt under fredagsmorgonen kallades polis, räddningstjänst och ambulans till Årsta, söder om Stockholm. Ett flerfamiljshus hade börjat brinna.
Ett flertal olika brandhärdar hade utbrutit i byggnaden. En person skadades, men inte allvarligt och behövde därför inte uppsöka sjukhus. En förundersökning om misstänkt mordbrand är inledd.

En man som befann sig i en livsmedelsbutik ombads av personal att gå därifrån. Detta uppskattades inte och mannen blev då våldsam.
En man i 60-årsåldern skadades när gärningsmannen gick till attack med någon typ av vasst föremål. Brottsoffrets skador var så pass allvarliga att han kördes till sjukhuset.
Polis genomförde en sökning i närområdet och grep då en man som de misstänker är den skyldige. En rapport om misstänkt grov misshandel har upprättats.

 Folktandvården i Uppsala har satt i rutin att efterfråga om dess patienter blivit utsatta för våld i nära relation. Dessa frågor ställs precis som vilka andra som helst, till exempel om man röker och hur ofta man borstar tänderna.
Syftet är att försöka nå ut till dem som är utsatta och sedan visa dem vidare till ställen där de kan få stöd och hjälp.
– Om man vet att det är en fråga som man ställer till alla patienter, likväl som med rökning, så blir det naturligare, säger Kristina Markman, projektansvarig och tandhygienist, till SVT Nyheter.

 Det var under fredagseftermiddagen som Polisen i Göteborg kallades till Stadsbiblioteket. Anledningen var att en man kastade böcker på andra besökare.
Ordningsvakter tog hand om gärningsmannen som visade sig vara kraftigt berusad. Polis tog sedan med den misstänkte för att tillnyktra. Ingen biblioteksbesökare verkar ha kommit till skada.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.