Nyhetssammandrag fredag 9 december 2022

Publicerad 2022-12-09

Amerikansk basketstjärna släppt ur ryskt fängelse, kvinna åtalas för brott mot tystnadsplikten, man avrättad offentligt i Afghanistan, Högsta förvaltningsdomstolen säger nej till slöjförbud och en man rymde från tingsrätten på Gotland.

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner som har suttit fängslad har nu släppts av Ryssland.
Det bekräftar amerikanska myndigheter för AP. Griner har suttit fängslad sedan hon blev gripen med cannabisolja på väg in i Ryssland.
I augusti dömdes hon till nio års fängelse. Basketstjärnan hade ett läkarintyg där det framgick att hon fick använda cannabisoljan som smak i e-cigaretter, enligt The Guardian.
Brittney Griner släpptes i en fångutväxling. USA släppte vapenhandlaren Viktor Bout.

En kvinna i 50-årsåldern satt på krogen och berättade om en patient – nu åtalas hon för brott mot tystnadsplikten, skriver Sundsvalls Tidning uppger TT.
Kvinnan, som är anställd på Sundsvalls sjukhus, har erkänt brott. Enligt åtalet ska hon under krogbesöket bland annat berättat var patienten vårdades och uppgifter om hälsan.
Den drabbade kräver 20 000 kronor i skadestånd.

För första gången sedan talibanerna tog makten i Afghanistan 2021 har en man avrättats offentligt, skriver Al Jazeera.
Mannen sköts ihjäl framför hundratals människor, bland annat flera högt uppsatta talibaner, i den västra provinsen Farah. Skottet avlossades av offrets pappa.
Den dömde mannen fick straffet efter att ha dödat en annan man för fem år sedan. Han stal också sitt offers motorcykel och mobiltelefon.
Beslutet om avrättningen kommer efter att talibanledaren Akhunzada förra månaden beordrade domare att till fullo tillämpa delar av sharialagar som inkluderar offentliga avrättningar.

Nu säger Högsta förvaltningsdomstolen nej till slöjförbud.
– Att begränsa rätten att bära huvudduk har effekter för enskilda och är därför en begränsning av yttrandefriheten. För att begränsningen ska vara tillåten måste den ha stöd i lag. Sådant lagstöd saknas i nationell rätt och därför ska kommunernas beslut upphävas, säger justitierådet Ulrik von Essen i ett pressmeddelande.
År 2019 klubbade M- och SD-styret i Staffanstorp igenom ett slöjförbud upp till årskurs sex.
I Skurups kommun skulle förbudet även gälla lärare.
Riksdagen har tidigare avslagit denna typ av förbud. Även förvaltningsrätten kom fram till att det förbud som de båda kommunerna vill införa strider mot både religionsfriheten och Europakonventionen.

En person har rymt i samband med en tingsrättsförhandling på Gotland, uppger Polisen för Aftonbladet.
– Vi larmades strax för klockan 12 om att en person som skulle in på en tingsrättsförhandling hade rymt, säger Daniel Vikdahl, presstalesperson hos Polisen i region Stockholm.
Personen är misstänkt för brott men mannen betraktas inte som farlig för allmänheten.
– Det rör sig inte om något våldsbrott eller grovt våldsbrott. Det är en person som Polisen på Gotland är väl bekant med sedan tidigare, säger Daniel Vikdahl.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.