Nyhetssammandrag söndag 11 december 2022

Publicerad 2022-12-11

Gratis kondomer till ungdomar, fler journalister dödas, polis döms till fängelse, Tiktok förbjuds, även Elton John lämnar Twitter och iranska säkerhetsstyrkor skjuter demonstrerande kvinnor i könen.

Frankrike kommer att erbjuda kondomer gratis till alla under 25 med start nästa år, det meddelade landets president Emmanuel Macron på fredagen, skriver nyhetsbyrån AP.
Enligt den franska regeringen stiger antalet könssjukdomar och dessutom gör inflationen att marginalerna minskar för dem som redan har dåligt med pengar.
Från början skulle gratis kondomer bara erbjudas i åldrarna 18-25, men efter kritik över att förslaget inte inkluderade minderåriga ändrade sig presidenten.
“Vi kör på det” sa han i en egeninspelad video och utvecklade senare på Twitter:
”Många minderåriga har sex…de måste också kunna skydda sig”.

Hittills under 2022 har 67 journalister dödats i tjänsten, enligt den internationella journalistfederationen IFJ:s sammanställning.
Det är en ökning från 47 förra året och en av anledningarna är kriget i Ukraina där tolv journalister dödats hittills.
Antalet fängslade journalister ökar också. 375 journalister sitter bakom galler på grund av sitt arbete, varav flest i Kina med Hongkong inräknat, Myanmar samt i Turkiet, enligt IFJ.

Ännu en polis döms till fängelse för George Floyds död. En andra polis döms nu för George Floyds död 2020.
Polisen döms till tre och ett halvt års fängelse efter att ha knäat George Floyds rygg. George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA.
Efter hans död fick rörelsen Black Lives Matter stor spridning över hela världen.
Sedan tidigare har Derek Chauvin dömts till 22 års fängelse för mordet på George Floyd. Han dömdes för att ha tryckt sitt knä mot Floyds hals i över nio minuter.

Texas guvernör Greg Abbott har beordrat att Tiktok ska förbjudas på alla statliga myndigheter, rapporterar The Guardian.
Han hänvisar till säkerhetsproblem när det kommer till appens datadelning med den kinesiska regeringen.
”Tiktok samlar in stora mängder data från sina användares enheter – inklusive när, var och hur de är aktiva på internet – och erbjuder denna mängd potentiellt känslig information till den kinesiska regeringen”, står det i ett av breven som guvernören skickade till en statlig myndighet.
Flera andra republikanska lagstiftare över hela landet har infört liknande Tiktok-förbud.
South Dakota, Maryland och Wisconsin har också utfärdat liknande direktiv med hänvisning till säkerhetsproblem.

Efter att skådespelarna Whoopi Goldberg, Stephen Fry och Jim Carrey lämnat plattformen Twitter  lämnar nu även Elton John Twitter.
Droppen för den brittiske sångaren blev den nye Twitterägaren Elon Musks uttalande om ”generell amnesti” för tidigare avstängda konton, något som experter tolkat som att avstängda hatspridare skulle kunna återvända, skriver The Guardian.

Hundratals personer har dödats av de iranska säkerhetsstyrkorna i samband med protesterna som bröt ut efter 22-åriga Masha Aminis död.
Nu vittnar sjukvårdspersonal i landet om att säkerhetsstyrkorna siktar på olika kroppsdelar när de skjuter män och kvinnor.
Läkare och sjuksköterskor – som vårdar demonstranter i hemlighet för att undvika att bli gripna – säger till The Guardian att de gjorde upptäckten när de insåg att kvinnor blev skjutna i ansiktet, könet och brösten.
Det är vanligare att män blir skjutna i ryggen, benen och rumpan.
– De vill förstöra kvinnornas skönhet, säger en av läkarna till tidningen.
En annan läkare berättar för The Guardian att flera av kvinnorna tycker att det är så jobbigt att gå till läkare med sina skador att de behandlas hemma, vilket är väldigt farligt.
– De skjuter kvinnorna i ansiktet och deras privata delar för att de har ett mindervärdeskomplex, säger en annan läkare om säkerhetsstyrkorna.
Att vara läkare i Iran och behandla demonstranter är osäkert. En läkare berättar att hon tog bort hagel utan att tända en lampa – för att inte bli påkommen.
Flera av läkarna The Guardian pratat med berättar att det inte är ovanligt att kvinnor, män och barn skjuts i ögonen av säkerhetsstyrkorna.
Hundratals aktivister har rapporterat att de har förlorat synen efter att de har blivit skjutna i ansiktet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.