Nyhetssammandrag måndag 12 december 2022

Publicerad 2022-12-12

Hyresgäst döms för att ha stulit el, man i Jämtland åtalas för djurplågeri, Polisen tillsätter särskild utredare efter kaoset, möjligt för hela Danmark att ha videosamtal med 112 och flera döda i bostadsrättsmöte i Rom.

Hyresgäst döms för att ha stulit el. För att få el till sin lägenhet drog en 30-årig man i Katrineholm en kabel från vinden på hyreshuset. Nu döms han för olovlig energiavledning, rapporterar SVT Sörmland.
Mannen hade fått elen avstängd eftersom han inte betalat hyra eller elräkning i tid. Elen stängdes därför av i slutet av förra året.
Han sade i rätten att han drog kabeln från vinden under lägenhetsdörren för att kunna ladda sin telefon, att ”nöden har ingen lag”. Det skedde vid flera tillfällen, enligt en fastighetsskötare.
Domen i Nyköpings tingsrätt innebär att mannen ska betala 50 dagsböter à 60 kronor, liksom för att ha kört moped utan giltigt körkort.

Man i Jämtland åtalas för djurplågeri. Hunden var i så dåligt skick att den fick avlivas.
I mars förra året fick polisen in en upphittad hund som hittats springande på E45 i Strömsunds kommun. Hunden var i dåligt skick och togs till veterinär.
Hos veterinären konstaterades att hunden var kraftigt vanvårdad. Den hade mycket tovig päls, igenkletade ögon och öron och dåliga, kraftigt infekterade tänder. Hunden hade även svårt att gå.
Länsstyrelsen försökte få tag i ägaren utan att lyckas och det beslutades att hunden skulle avlivas.
Ägaren, den åtalade mannen som är i 60 års-åldern, har förklarat att han vid tidpunkten arbetade utomlands och att hans son skulle ta hand om hunden som behövde mediciner.

Polisen tillsätter särskild utredare efter kaoset. Polisen tillsätter en extern särskild utredare efter kritiken om kaos i polisledningen, enligt ett pressmeddelande.
– Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning, säger rikspolischef Anders Thornberg.
Han tillägger att han av sekretess- och integritetsskäl inte kan säga vilka typer av åtgärder det rör sig om.
I veckan avslöjade Expressen att nuvarande Stockholms regionpolischef Mats Löfving, då chef för Noa, förra året anmälts för brott mot underrättelsechefen Linda Staaf.
Thornberg har mött skarp kritik om hur detta hanterades, bland annat för att han informerat Löfving om anmälan i stället för det utpekade brottsoffret Staaf.

Möjligt för hela Danmark att ha videosamtal med 112. På det viset blir det möjligt att visa tillståndet för en skadad, eller få instruktion hur en nödställd ska omhändertas.
Videouppkopplingen sker via en länk som vårdpersonalen skickar i sms till den som ringt larmcentralen.
”I slutändan kan detta rädda liv samtidigt som vi använder sjukvårdens resurser så bra som möjligt”, säger Danske Regioners andre vice ordförande Lars Gaardhøj i ett pressmeddelande.
I två regioner som använt sig av tekniken har sex procent av samtalen till 112 kopplats om till videosamtal. Det har då gällt fall av hjärtstopp, trafikolyckor eller patienter med oklara symtom.

Flera döda i bostadsrättsmöte i Rom. Samtliga offer deltog i ett möte i en bostadsrättsförening i förorten Colle Salario i norra Rom, en förening där även skytten var medlem, rapporterar italienska medier.
Enligt vittnen skrek mannen ”Jag ska döda er alla” innan han började skjuta.
Bakgrunden till dådet är enligt public servicebolaget Rai en långvarig konflikt mellan mannen och föreningen.
Mannen ska även ha nekats vapenlicens, bland annat sedan polisen varnats efter bråken med bostadsrättsföreningen.
Ett 30-tal personer blev vittnen till dådet. Gärningsmannen kunde brottas ner av andra närvarande och sedan gripas av polis.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.