Nyhetssammandrag torsdag 15 december 2022

Publicerad 2022-12-15

15-årig pojke döms till rättspsykiatrisk vård, 8 av 10 thaisalonger säljer sex, kvinna döms för att ha försökt sälja ”varghundar”, Polisens interna hantering har stora brister och guvernör i Oregon omvandlar alla dödsstraff till livstids fängelse.

15-årig pojke döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordförsök och grov våldtäkt mot en nioårig flicka i Skellefteå, meddelar Skellefteå tingsrätt.
Tingsrätten ser att det finns en risk att pojken återfaller i brott av allvarligt slag. Pojken ska även betala 730 000 kronor i skadestånd till flickan.
Flickan har fått bestående men efter överfallet och har inte kunnat höras under rättegången.
Enligt Marianne Kristersson, överläkare på Rättsmedicinalverket är det mycket ovanligt att en person som är så ung som 15 år döms till rättspsykiatrisk vård.
– Det är en tidsobestämd påföljd. Vi kan sannolikt förvänta oss att han kommer vara i förvar en längre tid än vid sluten ungdomsvård, kommenterar hon till Ekot.
Det var i början på juli som flickan hittades svårt skadad av förbipasserande i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe. Kort därefter kunde pojken gripas.

 Åtta av tio thaisalonger säljer sex. Cirka 80 procent av landets uppskattningsvis 2000 thaimassagesalonger säljer, utöver massage, även sexuella tjänster.
Det är NOA, tillsammans med de två största polisregionerna, som i ett pilotprojekt med fokus på organiserad brottslighet kopplat till prostitution i Sverige kommit fram till den bilden, rapporterar Uppdrag Granskning.
– De här kvinnorna som förestår salongerna känner ofta varandra och har ett utbyte utav massöser, säger Kajsa Wahlberg som jobbat med frågor som rör människohandel och prostitution inom Polisen i 25 år.
Det sker också ett utbyte av massörer mellan Danmark, Norge och Sverige.
– Köpare efterfrågar nya kvinnor, nya kroppar, säger kommissarie Kajsa Wahlberg till Uppdrag granskning.

 Kvinna döms för att ha försökt sälja ”varghundar”. En kvinna dömdes igår vid Örebro tingsrätt för att ha försökt sälja hundar, som enligt annonserna skulle ha nära släktskap med vargar, rapporterar SVT.
Enligt artskyddsförordningen §27 får man inte använda vargen som försäljningsargument.
– Regleringen är till för att skydda vargen som art eftersom den är särskilt hotad. Tanken är att om man inte får använda varg ens som försäljningsargument så minskar risken för att någon handlar med varg eller på annat sätt påverkar dess fortlevnad. Det är ett led i att försöka behålla den biologiska mångfalden, säger kammaråklagare Linda Schön i ett pressmeddelande.
Enligt domen har kvinnan vid upprepade tillfällen försökt sälja hundarna på internet under beteckningen ”wolfdogs”, i andra annonser beskrivit procentdelen av varg.
Annonserna har lagts ut mellan 2018 och 2021. Hon döms till villkorlig dom och böter på 10 000 kronor.
Det är första gången sedan 2001 som frågan om den här typen av annonsering prövas i domstol.

 Polisens interna hantering har stora brister. Pågående forskning visar att det finns stora brister i Polisens hantering av interna angelägenheter, skriver två forskare på DN Debatt.
Bland annat att den anmälningsplikt som finns inom Polisen paradoxalt nog leder till en tystnadskultur när det gäller exempelvis trakasserier.
Det blir den utsattas plikt att vara tyst för att inte riskera att någon kollega anmäls, enligt forskarna.
De skriver också att personer inom Polisen som, exempelvis under Metoo, berättat om egna erfarenheter av att råka illa ut ofta har utsatts för repressalier och hot.
För att komma åt exempelvis de missförhållanden som kommit i ljuset den senaste veckan krävs större transparens inom Polisen, skriver forskarna.

 Guvernör i Oregon omvandlar alla dödsstraff till livstids fängelse. Den amerikanska delstaten Oregons guvernör Kate Brown omvandlar samtliga nu utdömda dödsstraff i delstaten till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.
Totalt 17 personer i Oregons fängelser är dömda till döden.
Demokraten Kate Brown, som har mindre än en månad kvar som Oregons guvernör, säger att beslutet träder i kraft på onsdagen.
”Min övertygelse har länge varit att rättvisa inte uppnås genom att ta ett liv och att staten inte ska ägna sig åt att avrätta människor – även om de fängslats för fruktansvärda brott”, säger hon i ett uttalande.
Oregon har inte avrättat någon fånge sedan 1997. Hittills i år har totalt 17 personer avrättats i USA, samtliga genom dödliga injektioner.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.