Nyhetssammandrag fredag 16 december 2022

Publicerad 2022-12-16

Mordåtal efter attack med stekpanna, svartsjukedrama där kvinna gick loss med yxa, psykolog skickade olämpliga meddelanden till patient, varning om att insulinpumpar kan hackas och över 20 döda av olaglig sprit i Indien.

Mordåtal efter attack med stekpanna. Två 19-åriga män åtalas för mord vid Göteborgs tingsrätt.
Männen ska gemensamt ha attackerat en tredje man med en kökskniv och en stekpanna, så att han kort därefter avled. Båda åtalade männen greps mindre än en timme efter händelsen och har suttit frihetsberövade sedan dess.
”Det snabba gripandet av de båda misstänkta och Polisens arbete i inledningsskedet av förundersökningen har resulterat i att vi har en ganska klar bild över händelseförloppet”, säger kammaråklagare Viktor Törneke i ett pressmeddelande.

 Svartsjukedrama där kvinna gick loss med yxa. En kvinna i 30-årsåldern från Nyköping döms för misshandel, barnfridsbrott, olaga hot och skadegörelse, rapporterar SVT. Händelsen inträffade förra året i samband med att kvinnan besökte en man som hon bott tillsammans med.
Kvinnan uppgav under rättegången att hon hade flyttat ut från mannen. Hon åkte dock dit kort därefter, då var en annan kvinna där på besök och att det slog slint när hon såg tända ljus och dryck på kylning.
Hon gick loss med en yxa på planteringar i trädgården. På mobilinspelningar hörs kvinnan också hota att hugga mannen med yxan.
Därefter åkte hon därifrån men återkom en stund senare med sitt barn. Vid detta tillfälle slog kvinnan sönder ett fönster till huset med en grenkontakt.
Mannen tryckte då upp henne mot en vägg och fick ett slag med grenkontakten över näsan.
Tingsrätten skriver att barnet bevittnat både skadegörelsen och misshandeln och att två fall av barnfridsbrott därmed är styrkta.
Kvinnan har erkänt skadegörelsen, men nekar till misshandel då hon trodde att det var en nödvärnssituation när hon slog mannen med sladden. Hon döms till skyddstillsyn och 140 timmar samhällstjänst.

Psykolog skickade olämpliga meddelanden till patient. En psykolog skickade privata meddelanden, bland annat filmklipp av sexuell karaktär, till en man som hade sökt hjälp för ”oönskat sexuellt beteende”, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Jag hade ett missbruk under den tiden. Jag var inte medveten om att jag satt på den här appen och bedrev behandling, säger psykologen till tidningen.
Den drabbade mannen hade sökt vård via ett digital vårdföretag som bland annat bedriver chatterapi. I augusti 2020 anmälde mannen psykologen och en intern utredning kom fram till att ingen vård hade bedrivits alls.
Psykologen anmäldes till IVO som i sin tur anmälde vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som har beslutat om en treårig prövotid för psykologen.
Psykologen ska efter händelsen själv sökt hjälp av psykiatrin och företagshälsovården.

Varning om att insulinpumpar kan hackas. Teknikföretaget Medtronic har upptäckt att en viss typ av bolagets insulinpumpar kan hackas av utomstående, rapporterar Läkemedelsvärlden.
Säkerhetsrisken har hittats i företagets halvautomatiska pumpar i serien Minimed 600.
Pumparna kopplas trådlöst ihop med en blodsockermätare eller USB-enhet, som kommunicerar med varandra för att reglera insulintillförseln till patienten.
Den säkerhetsbrist företaget upptäckt uppstår när de olika enheterna sammankopplas, då en utomstående som befinner sig i närheten på teknisk väg skulle kunna få åtkomst till pumpen.
Medtronic understryker att de inte hört talas om något fall där en pump hackats, och att sådana intrång är osannolika. Samtidigt rekommenderas användare att inte genomföra den trådlösa hopkopplingen på offentliga platser.
I det fall en obehörig styr pumpen finns risk att patienten får en för hög eller för låg insulindos, vilket i värsta fall kan vara livshotande.

Över 20 döda av olaglig sprit i Indien. Minst 20 personer har dött och ytterligare flera vårdas på sjukhus i den indiska delstaten Bihar efter att ha druckit illegalt tillverkad sprit.
Dödsfallen inträffade på tisdagen och onsdagen i tre byar i delstaten, som sedan 2016 helt förbjudit försäljning och konsumtion av alkohol. Enligt polisuppgifter har flera av de som vårdas på sjukhus förlorat synen.
Dödsfall orsakade av illegalt tillverkad alkohol är vanliga i Indien, där den hembrända spriten ofta är billig och dessutom spetsad med metanol och olika kemikalier för att få de som dricker att bli mer berusade. Årligen dör hundratals indier efter att ha druckit dålig sprit.
De alkoholförbud som har införts i flera delstater har dessutom fått den svarta marknaden att blomstra. Runt 40 procent av de fem miljarder liter alkohol som dricks i Indien varje år uppskattas vara illegalt tillverkad.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.