Nyhetssammandrag söndag 18 december 2022

Publicerad 2022-12-18

Systematiska stölder på Stadsmissionen, uppfinnare lurade till sig 70 miljoner, julpostlåda hittades plundrad, flodhäst nära att svälja 2-årig pojke och Jordanien förbjuder TikTok.

Systematiska stölder på Stadsmissionen. Stockholms stadsmission har polisanmält upprepade stölder som misstänkts ha pågått på organisationens centrallager under hösten, rapporterar SVT.
Det är oklart hur många personer som är inblandade men det ska röra sig om minst fem personer.
–Vi har aldrig upplevt något liknande på Stadmissionen och det är djupt beklagligt. Det här är ett år då många privatpersoner och företag ger oss gåvor, då väljer vissa personer att missbruka förtroendet på det här sättet, säger Staffan Arvas som är biträdande direktör på Stockholms stadsmission.
När de misstänkta stölderna upptäcktes inleddes en internutredning. Saken polisanmäldes men ansvariga vill inte uppge hur många varor eller vilken omfattning det har stulits för. Det ska dock handla om ett betydande belopp.
På centrallagret jobbar tillsvidareanställda, timanställda och personer som arbetstränar. Här sorteras de skänkta föremålen innan de distribueras till 24 butiker i Stockholm.

 Uppfinnare lurade till sig 70 miljoner. En självutnämnd uppfinnare lurade till sig drygt 70 miljoner kronor från företag och privatpersoner med sin ”banbrytande” värmepump.
Mannen dömdes i somras till 2,5 års fängelse för bedrägeri – men nu har hovrätten skärpt straffet till 5 års fängelse och utvisning, skriver VVS-forum. Mannen ska även betala skadestånd på drygt 55 miljoner kronor.
Enligt bedragaren baserade sig uppfinningen på ”synkrotron energi”, där pumpen skulle matas med 1 kWh el och ge 8 kWh värme. Men varken patent eller en fungerande värmepump fanns, enligt domen.

 Julpostlåda hittades plundrad. En tillfällig postlåda för julbrev försvann i Lund under natten mot torsdag. Dagen efter hittades lådan i närheten – plundrad, skriver Sydsvenskan.
Jonas Öhrling, produktionschef på Postnord, säger till tidningen att en del försändelser klarade sig men att väldigt mycket hade förstörts och inte gick att skicka vidare.
– Mest troligtvis har tjuvarna varit på jakt efter kontanter, säger han.

Flodhäst nära att svälja 2-årig pojke. Tvååriga Iga Paul lekte som vanligt utanför sitt hem i närheten av Edwardsjön i sydvästra Uganda när han plötsligt attackerades av en flodhäst, skriver Washington Post. Enligt det lokala poliskontoret bet flodhästen tag i pojken och svalde halva hans kropp.
En förbipasserande som bevittnat händelsen började kasta sten mot flodhästen, som till slut släppte taget om pojken och försvann. Iga fördes till sjukhus och klarade sig utan bestående men.
”Detta är den första incidenten där en flodhäst förirrat sig ut ur Edwardsjön och attackerat ett litet barn”, skriver polisen i ett uttalande.
Enligt National Geographic dödas cirka 500 personer i Afrika varje år av flodhästar som anses vara ett av världens farligaste djur.

Jordanien förbjuder TikTok. Jordanien har infört ett ”tillfälligt förbud” mot sociala medieplattformen TikTok, rapporterar NBC News.
Beskedet kom dagen efter att en polis dödats under sammandrabbningar med en grupp personer som protesterade mot de höga bränslepriserna i landet.
Protesterna har spridits till städer över hela landet sedan lastbilschaufförer inledde en strejk under förra veckan, och videofilmer som dokumenterat motståndet har spridits frekvent på just TikTok.
Jordanien motiverar förbudet med att videoappen ”misslyckats med att hantera publikationer som uppmuntrar till våld och oordning”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.