Nyhetssammandrag fredag den 23 december 2022

Publicerad 2022-12-23

Två unga män döms för frisörsalongsavrättning, man rånades i sitt hem, ovanligt många vapenbeslag i Stockholmsregionen och 17-årig mördare får sluten ungdomsvård.

Två unga män, 19 respektive 20 år gamla, döms till 12 års fängelse vardera för den brutala avrättning som skedde av en man på en frisörsalong i juli förra året.
Offret, en man i 25-årsåldern, satt och fick sitt hår klippt när han sköts bakifrån med elva skott.
– Den kan närmast beskrivas som en avrättning och offret har saknat all möjlighet att försvara sig, skydda sig eller fly säger Robert Eneljung, rådman i målet, i ett pressmeddelande.

 Under torsdagen tog sig två personer in hos en man i Åtvidaberg. De tvingade sig in i hans hem och band honom. Därefter fick de tillgång till hans värdeskåp.
Efter att rånarna lämnat platsen, lyckades brottsoffret själv ta sig loss och larma Polisen.
Mannen fick inga skador som krävdes sjukhusvård. Det är oklart om gärningsmännen fick något av värde med sig. Ingen misstänkt har ännu gripits.

 Antalet skjutningar har under 2022 varit rekordstort. Knappt en tredjedel har skett i Stockholmsområdet.
Det ökade våldet har fått Polisen att agera mer offensivt, vilket har lett till allt fler vapenbeslag. Fram till 1 december beslagtogs 271 vapen, vilket är fler än de två föregående åren.
Just nu sitter 19 personer häktade eller dömda i totalt 10 olika mordärenden.
– Att vi har en så stor mängd frihetsberövade personer jämfört med tidigare år är bevis på att vi jobbar framgångsrikt, skriver Hanna Paradis, biträdande chef för utredningsenheten i region Stockholm, på Polisens hemsida.

En numera 17-årig pojke, som var 16 år vid brottstillfället, attackerade två personer i Malmö med kniv i juni.
Ett av brottsoffren överlevde medan den andra dog av sina skador. Nu döms tonåringen för mord och mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.
Rätten fastställde att om den tilltalade varit 18 år, så hade straffvärdet motsvarat 15 års fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.