Nyhetssammandrag måndag 26 december 2022

Publicerad 2022-12-26

Aggressiv hund avlivad, patient begick självmord på rättspsykiatrisk klinik, norsk mat smakar sämst, påven fördömer ”hunger efter rikedom och makt” och den unge man som sköts ihjäl i Rinkeby under juldagen var medlem i kriminella nätverket ”Dödspatrullen”.

Den hund som attackerade och bet tre personer i stadsdelen Hageby i Norrköping under julaftonskvällen har fångats in, skriver Polisen på sin hemsida.
Polisen omhändertog hunden i trakterna kring Ensjön, söder om Norrköping.
Den ska nu tas om hand av kunnig personal som ska bedöma ifall den behöver tas till veterinär för vård.
Senare meddelades att hunden var i så dåligt skick att den nu har avlivats.

En patient på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall hittades död på sitt rum, efter att ha tagit livet av sig, rapporterar P4 Västernorrland.
Region Västernorrland har nu lämnat in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Patienten hade inga kända självmordstendenser. Ändå skriver regionen i sin anmälan att ”ett självmord inte ska kunna ske på en psykiatrisk avdelning”.

Norsk mat hamnar sist när tidningen Tasteatlas läsare fick rösta fram de bästa köken i världen. Högst upp hittar vi de italienska, grekiska och spanska köken.
Sverige hamnar på plats 65, men allra längst ned på plats 95 hamnar det norska köket som uppenbarligen inte imponerat på tidningens läsare.
Bäst av de nordiska länderna klarar sig Danmark som hamnade på plats 35.

Påven fördömde människans ”hunger efter rikedom och makt” under sin predikan i Peterskyrkan i Rom under julaftonskvällen, det skriver BBC.
Även om han inte uttryckligen nämnde kriget i Ukraina så tror bedömare att han menade den konflikten med sitt uttalande.
– Medan djur äter i sina stall så äter män och kvinnor i vår värld till och med sina grannar, mödrar och systrar på grund av sin hunger för rikedom och makt, sa han i sin predikan.

Den 27-årige man som under juldagsmorgonen sköts i Rinkeby har avlidit.
Det rör sig om Mehdi ”Dumle” Sachit – medlem i kriminella nätverket ”Dödspatrullen” och misstänkt för att ha lurat rapartisten Nils ”Einár” Grönberg i mordfällan, enligt Expressens uppgifter.
Förra året valde han i en intervju med Expressen att öppet berätta om livet i gänget. Då sa han:
– Låt oss äta varandra, tills vi är slut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.