Nyhetssammandrag tisdag 27 december 2022

Publicerad 2022-12-27

Kvinna i Östersund flydde från lägenhet med brinnande kläder, hitintills har 48 döda hittats efter snöstormen över USA, man smugglade kokain för miljoner i juicepress, narkotika och vapen i brev ska kunna stoppas och en två-årig pojke dog efter att ha skickats hem från akutmottagning.

Kvinna flydde från sin lägenhet med brinnande kläder. En kvinna i 50-årsåldern fick föras till sjukhus efter en lägenhetsbrand på Frösön i Östersund.
Larmet kom in vid klockan 16.30 efter att förbipasserande hade sett en kvinna komma ut med brinnande kläder och hjälpt henne att få av sig kläderna.
– När vi kom fram lämnade vi över henne till ambulanspersonal, påbörjade rökdykning och släckte branden, säger Viktor Brandt, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland.
Kvinnan ska ha haft brännskador på kroppen och skadeläget är okänt. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och förhört vittnen. Brandorsaken är oklar.

Hitintills har 48 döda hittats efter snöstormen i USA. Myndigheter befarar att dödssiffran kommer stiga, enligt AP. I Buffalo, New York, har människor hittats döda efter att ha varit insnöade i sina bilar i mer än två dagar, rapporterar Svt, med hänvisning till den lokala radiostationen WBEN.
Snödjupet ska nu närma sig 1,5 meter och borgmästare Byron W. Brown vädjar till invånarna att inte ge sig ut på vägarna.

Man smugglade kokain för miljoner i juicepress. Tullen i Tyskland kontrollerade ett paket med en juicepress som var på väg till en svensk man i 20-årsåldern.
Då hittade de kokain till ett uppskattat värde av två och en halv miljon kronor, rapporterar P4 Kristianstad.
När mannen i 20-årsåldern hade hämtat ut paketet greps han. Nu åtalas han för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Knark och vapen i brev ska kunna stoppas. Omkring en miljon försändelser med narkotika skickas varje år med posten inom Sverige, uppskattar Polisen. Men också vapen och explosiva varor.
Tidigare har postpersonal inte haft någon möjlighet att larma om de misstänkt olagliga varor, på grund av postsekretessen.
Men den 2 januari 2023 ändras lagen, skriver SVT. Då kommer personalen att ha rätt att bryta tystnadsplikten, under vissa förutsättningar.
– I praktiken innebär det för oss att om vi upptäcker något misstänkt olagligt under normalhantering så har vi en rättighet att tipsa brottsbekämpande myndigheter men ingen skyldighet, säger Postnords säkerhetschef Alexis Larsson till SVT.

Milo skulle snart fylla två år, men i stället för att planera födelsedagskalas fick familjen planera hans begravning.
Han dog av blodförgiftning efter att ha blivit hemskickad från akuten – trots föräldrarnas vädjan om vård.
– Det här ska inte få hända någon, ingen mer. Det borde inte hänt oss, säger Milos mamma Lisa.
Det började med feber. En vanlig förkylning, tänkte föräldrarna. Men när Milo dag två varken åt eller drack och var märkbart slö, trots att han fått  Alvedon som tagit tagit ner febern, blev föräldrarna oroliga.
Vid midnatt åkte pappa Linus och Milo in till Sahlgrenskas barnakut i Göteborg.
Det var april och coronaviruset hade sjukhuset i ett järngrepp. Till och med barnakuten hade specifika ”coronaregler”, så de fick inte komma in. Istället fick de prata med en sjuksköterska utomhus i natten.
De fick råd om mer febernedsättande och fick höra att Milo nog hade en virusinfektion – och skickades hem igen trots att hans pappa bestämt ifrågasatte det.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.