Nyhetssammandrag onsdag 28 december 2022

Publicerad 2022-12-28

JO granskar Kronofogden efter att död man hittats under en säng i Göteborg, mordmisstänkt man häktad i Malmö, lastbilsförare körde in i polis- och räddningstjänst utanför Jönköping, grov misshandel på Södermalm i Stockholm och en svensk man har gripits i thailändska turiststaden Pattaya med pistol och metamfetamin i ryggsäcken.

Död man under sängen – JO granskar Kronofogdens agerande. Kronofogden visade en lägenhet i Göteborg som lagts ut till tvångsförsäljning – samtidigt som ägaren låg död under sängen.
Nu väljer JO på eget initiativ att granska Kronofogdemyndighetens agerande, enligt SVT Väst.
Strax före jul skickade myndigheten ett brev till myndigheten och begärde ut alla handlingar i ärendet, för att se om en vidare utredning ska inledas.
Mannen, som var i 80-årsåldern när han dog, visade sig vara lägenhetens ägare som inte gått att nå. Enligt polisen kan kroppen ha legat i bostaden i flera år och man misstänker inget brott bakom dödsfallet.

Kvinna hittades död på julafton – en mordmisstänkt man är häktad.
En man har häktats skäligen misstänkt för mord efter att en kvinna i 55-årsåldern hittats död i en lägenhet i Malmö på julaftonskvällen.
Mannen, som är i 40-årsåldern, häktades vid Malmö tingsrätt under tisdagen.
Den döda kvinnan och mannen var ett par. Mannen nekar till brott.
– Han förnekar brott och har inte agerat på det sätt som åklagaren menar. Han har reagerat så som man förväntas reagera när man träffar på sin döda hustru, säger hans advokat Ulf Bjermer.

En lastbilschaufför misstänkts för flera brott efter att ha kört in i polis- och räddningsfordon vid en olycksplats på E4 utanför Jönköping igår kväll.
Lastbilschauffören är anhållen misstänkt för rattfylleri, narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik, rapporterar P4 Jönköping. Ingen person kom till skada i olyckan.

En man har blivit misshandlad av tre gärningspersoner på Södermalm i Stockholm. Polisen misstänker att mannen misshandlats med ett vasst föremål.  En förundersökning om mordförsök har inletts.
Larmet om misshandeln inkom till polisen strax efter klockan halv elva på tisdagsförmiddagen.
Enligt polisen hade tre gärningspersoner misshandlat en man utomhus i närheten av Mariatorget på Södermalm i Stockholm
Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Skadorna är i stunden oklara, men polisen uppger att han misshandlats med ett tillhygge. De misstänker även att han blivit skadad med ett vasst föremål.
Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

En svensk man har gripits i den thailändska turiststaden Pattaya, rapporterar lokala medier. Mannen ska ha gripits med en guldfärgad pistol och metamfetamin i sin ryggsäck.
Gripandet av den svenska mannen, som är i 40-årsåldern, ska ha skett på juldagen.
Polisen uppger att man fick upp ögonen för svensken när han strosade runt med en ryggsäck längs stranden i Pattaya i Thailand.
När polisen stoppade mannen och sökte igenom hans väska hittade de en påse med metamfetamin och en guldfärgad pistol i kaliber 38 med 60 skott, enligt thailändska medier.
Mannen uppges av lokala medier ha erkänt brottet, men hävdar att han hittade vapnet och ammunitionen i en plastlåda utanför en bar i Pattaya.
Svensken anklagas nu för vapen- och narkotikabrott, enligt lokala medier.
UD skriver i en kommentar att man tagit del av medieuppgifterna om mannens gripande. Däremot behöver inte frihetsberövanden utomlands nödvändigtvis bli ärenden för departementet.
”Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det”, skriver UD.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.