Nyhetssammandrag torsdag 29 december 2022

Publicerad 2022-12-29

Moderatpolitiker nöjer sig med 18 150 kronor mer i månadslön, två polisbilar krockade i Malmö, man åtalas för dödshot i Karlskrona, ledaren för högerextrem grupp döms till 16 års fängelse och en man i Värmland döms för flera våldtäkter mot barn.

Nöjer sig med 18 150 kronor mer i lön. Det blev ramaskri i skånska Trelleborg när styret bestående av M, KD, L och SD klubbade igenom.
Mest uppmärksammat blev beslutet att höja arvodet för kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) från 71 500 kronor till 125 000 kronor.
Nu stoppas en del av höjningen, rapporterar Trelleborgs Allehanda.
Arvodet var tänkt att höjas i två steg för att landa på 125 000 kronor till 2024. Efter kritikstormen har styret valt att backa och stannar vid steg ett i arvodesraketen – det vill säga 89 650 kronor i månaden.
”Det väcker självklart känslor när politikers arvoden förändras. Det har jag all förståelse för. Vi har också lyssnat på den kritik som kommit” skriver Kajson Carlqvist till Trelleborgs Allehanda.

Två polisbilar krockade i samband med biljakt. Under onsdagen startade polisen en biljakt efter att en förare vägrat stanna vid en fordonskontroll i Malmö.
Föraren lämnade till slut bilen och försökte springa ifrån polisen, men misslyckades.
I samband med stoppet krockade en polisbil med gärningsmannens bil. Ytterligare en polis krockade med en stolpe.
Gärningsmannens bil och en av polisbilarna bärgades från platsen.
Föraren är misstänkt för narkotikabrott, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Man åtalas för dödshot mot kommunanställda. I oktober fick kommunanställda i Karlskrona en teckning med budskapet ”avrätta barnkidnapparna” och ”döda maffian i Kna”.
Nu åtalas en man för att ha dödshotat de anställda, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
Han åtalas också för att ha satt upp en lapp på polisstationen där han påstod att en kvinna sålt hans barn.
Åtalet kommer i kölvattnet av den desinformationskampanj som påstått att svenska myndigheter kidnappar barn.

Ledaren för den högerextrema grupp som skulle kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer döms till 16 års fängelse.
Enligt Reuters planerade Adam Fox, 39, inte bara en kidnappning. Ett mål för gruppen var att starta ett nytt inbördeskrig, och använda massförstörelsevapen för detta syfte.
Planen var att kidnappa Whitmer i hennes semesterhus och sedan anklaga henne för förräderi och hålla en slags skenrättegång. Därefter skulle hon avrättas.
Motivet ska enligt åtalet ha handlat om restriktioner som Whtimer infört i början av coronapandemin.
Tidigare i december dömdes tre män för inblandning i kidnappningen.

En man i Värmland döms för flera våldtäkter mot barn, rapporterar P4 Värmland.
Mannen har enligt domen våldtagit två olika barn ett okänt antal gånger fram till år 2018, då barnen var i lågstadieåldern. Barnen har som en följd av övergreppen även smittats av klamydia.
Värmlands tingsrätt dömer mannen, som förnekar brott, till tre års fängelse. Han ska även betala skadestånd till barnen på sammanlagt 445 000 kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.