Nyhetssammandrag lördag 31 december 2022

Publicerad 2022-12-31

Danska myndigheter vill "rädda en idiot", man knivhuggen av kvinna som gripits, död person hittats i Skutskär - flera gripna, skjuten 40-årig man har avlidit och en ung kvinna har gripits, däck sönderskurna på polisbilar i Göteborg och en polisstudent som sköt en studiekamrat har blivit avstängd.

Danska nyårskampanjen: ”Rädda en idiot”. Danska myndigheter har inlett kampanjen ”rädda en idiot” för att minska antalet personer som skadas av nyårsraketer.
Kampanjen utgår från att idioter är extra utsatta på nyårsafton och att man ska säga ifrån när någon beter sig som en idiot.
Ögonläkaren Nils Bull jublar över initiativet.
– Jag tycker att det är helt lysande. Det tar tag i det stora problemet, nämligen män som känner sig osårbara. Det är idioti att skjuta upp fyrverkerier utan skyddsglasögon för att man tror att man inte ska komma till skada, säger Bull till Dagbladet.

Man allvarligt skadad efter knivhugg – kvinna gripen. En man i 45-årsåldern har fått föras till sjukhus med allvarliga skador efter att ha blivit knivhuggen i magen med någon typ av stickvapen.
Polisen larmades till den misstänkta brottsplats i Borås under förmiddagen och hanterar nu ärendet som mordförsök.
En kvinna i 40-årsåldern har gripits misstänkt för dådet. Platsen har spärrats av och en teknisk undersökning ska genomföras.

Död person hittades i Skutskär – sex personer greps. I går hittades en död person i Skutskär utanför Gävle.
Sjukhuset i Gävle vände sig till polisen eftersom det rådde oklarheter om dödsfallet.
Efter händelsen grep polisen sex personer. Fyra släpptes senare och två anhölls, på sannolika skäl misstänkta för mord.
De kommer att förhöras under dagen och därefter fattar åklagaren beslut om fortsättningen, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen och åklagare fortsätter att utreda vad som hänt med den man i 40-årsåldern som hittades död i en bil på en parkering i Danderyds kommun under gårdagen.
Mannen ska ha avlidit efter att ha blivit skjuten. Polisen larmades till platsen efter att förbipasserande upptäckt en blödande man i bilen på parkeringsplatsen, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Platsen spärrades av och polisens tekniker åkte till platsen för att göra en första brottsplatsundersökning. Under fredagen bekräftade åklagare att en person gripits och anhållits misstänkt för mord.
Enligt uppgift är den anhållna personen en kvinna i 25-årsåldern. Hon är dömd för att ha attackerat mannen vid ett tidigare tillfälle.

Polisens däck uppskurna på flera platser inom 30 minuter. Under natten har däck på tre polisbilar på olika platser i Göteborg skurits upp. Samtliga inom loppet av 30 minuter, rapporterar Svt.
Fyra män i åldrarna 18 till 30 år har gripits för händelserna. Det misstänks nu för blåljussabotage.
Männen är kända av polisen sedan tidigare och kopplats till gängmiljön på Hisingen i Göteborg, enligt polisen.

Polisstudent sköt klasskamrat – stängs av. Under en pågående övning sköt en polisstudent en liggande klasskamrat med ett övningsvapen i oktober.
Han avskiljdes då från polisutbildningen, eftersom han enligt polisen varit ”likgiltig inför givna instruktioner och andra personers hälsa”.
Nu har ansvarsnämnden beslutat att avstängningen ska stå fast, skriver Dagens Juridik.
Bland annat framförs att det är anmärkningsvärt att avlossa ett vapen i ryggen på en försvarslös person.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.